вторник, 3 ноември 2015 г.
Африкански питки
Една рецепта, от блога на Катерина, но удвоих придвидливо продуктите. Уникални са питките просто.
Катето ми е голяма любимка, няма да си кривя душата, отдавна следя блога и и се възхищавам, много преди да създам своя, когато бях част от "Гответе с мен". Ами какво да кажа - очарователна е, едва ли има някой да не харесва и нея, и нещата, които ни показва. Усещам я близка по много неща - открита е, приличаме си по ценностите, които изповядваме, по дъщерите, по половинките, по старанието да изглеждаме добре и да не се даваме, е - бих искала и аз да съм толкова талантлива и умеятелна, като нея...
Кате, хляб видя ли при тебе - онемявам, благодаря и за тази и за всички вкусни рецепти, които ни показваш:))
Африкански питки
Продукти:
600 гр брашно + още за доомесване
60 гр царевично брашно
15 гр суха мая
щипка захар
1 ч.л. сол
60 мл зехтин
½ л хладка вода
Приготвяне:
Омесваме тесто от изброените продукти и го оставяме да втаса.
Омесваме втори път, разделяме на четири части и от тях правим с ръце питки с дебелина 2 см.
По тази рецепта има два начина за печене на питките,което ги прави много различни.
Единият начин е готовата питка да изпечем в тава в загрята на 170C фурна за 10-15 мин. от едната страна и след това обръщаме още толкова от другата.
Другият начин е да намажем питките с жълтък. Печем ги на 200C 15 мин. Охлаждаме на решетка, като може леко да ги напръскаме с вода и ги завием с кърпа, но аз не го направих.
Пекох и по двата начина - чудни са - следващия път ще правя и тази доза удвоена - много ни харесаха
Тези са печените от двете страни
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чуднички са, Весе! С хрупкава коричка, точно както обичам :)))
ОтговорИзтриванеОсобено вторите, чудни са, ама те такива са всичките и хлябове на Катето.
ИзтриванеТи няма ли да си погледнеш скайп, девойко:))
леле, Весе. Залепнах да им се наслаждавам.
ОтговорИзтриванеМного си "умеятелна" (записвам си новата думичка - много е готина).
Ееее, бате, ама не знаеш пък твоята похвала за мен какво значи...благодаря!
ИзтриванеЧестно казано не знам от къде ми дойде тази думичка, не съм я измислила, чула съм я, но по-скоро е диалектна форма, в никой случай литературна:))
Ами то направо трябва да се утроят съставките,Веселушке!Чудни са тези хрупкавелки,африкански:)!
ОтговорИзтриванеЗадължително е в тройна доза, пък и фемилито ти е голямо, дай боже и да се увеличава още, Миленче!
ИзтриванеЧудни са! Изглеждат пухкави и хрупкави в същото време.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Весе :))
Именно такива са, Светле!
ИзтриванеХубава вечер!
Станали са страхотни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Поздрави и за теб, някъде по коментарите прочетох цитат от книга и ми стана интересно, но се разсеях явно, та не дочетох, но ще намеря:))
ИзтриванеТъй, де - освен да готвим - и четем:))!
Ох, Весе, направо да огладнееш! Много са ти апетитни питките!
ОтговорИзтриванеБлагодаряяяяя! Да, така огладнявам и аз всеки път, надниквайки при вас:)
ИзтриванеВесе, разкош! Аз бих утроил дозата, че за кого първо от тези вкусни питки. Поздрави!
ОтговорИзтриванеИван, Катето е заслужила аплодисментите ти, аз само "откраднах" рецептата:), но си заслужава да утроиш!
ОтговорИзтриване