петък, 6 май 2016 г.

На Гергьовден с двоен празник - 72/2

У дома днес няма именник:)) Нито имаме връзка с армията:)
Обаче си имаме празник. Дори два!
Мама ми е рожденичка, блога - също!
Мама става на 72, блога пък само на 2:))


На мама с цялата си обич да пожелая да ми бъде жива и здрава, да има много поводи за усмивка, да няма грижи и притеснения, да се радва на деца и внуци.Нека живота и е шарен и свеж, като десерта. Още много, много дълги години.да бъде около нас, да ни прощава грешките, да се радва на успехите, да се даряваме взаимно с обичта си!

На блога си пожелавам да е пъстър, интересен и красив, като рецептата по-долу, да ми носи спокойствие и прекрасни емоции, списвайки го и приготвяйки кулинарните рецепти, повече креативност, по-хубави снимки, повече време, повече вдъхновение за писане на стихове и не само, за други любими занимания, за които все не намирам време да ви разкажа и покажа, а именно - швашките си умения, рисуването...кой знае може да ме споходи и някой незнаен талант:)) 
На читателите си желая да са здрави и спокойни и да им е интересно в моето виртуално дневниче! Отново заключвам (нали знаете как - с показалец и среден пръст) блога си за хора, които не таят добри чувства и влизат тук с нечисти помисли и цели, нека им кажа, че и лошото и доброто се връщат, в това съм убедена!
И на всички именници и празнуващи - наздраве! Не пропускайте да сложите на трапезата свежа салата и печено агнешко, ако ли не, каквото и да сложите - нека е благословено!

И накрая да кажа, че в сърцето си, освен радостта и празничното настроение днес има място и за спомена и почитта за прекрасния ни приятел Жоро Бордовски, които празнуваше имен ден на този ден! Не сме го забравили!


Тъй като маминия празник ще празнуваме в неделя, на 8-ми, тогава ще приготвя и тортата, но за да отбележа този двоен празник днес ви черпя виртуално с нещо, която съм приготвяла и снимала преди време.
Да припомня и този ден, предните години - 2014 г. и 2015 г.
Сега ще ви предложа нещо много ефектно и лесно, което си откраднах (не за пръв и последен път) от блога на Мария Христоу 

Желе на райета с цедено кисело мляко


„Обикновено за желе се сещаме през лятото – горещините го правят желан десерт!” – пише Мария  в блога си! Аз обаче съм го правила около Коледа. Изключително ефектно е! Хареса ни и на вкус. Особено много допадна на една 4 годишна принцеса, на която подарих, беше във възторг. 
Да направя някои уточнения:
Ползвах желе от Лидл, на прах по 75 гр.
Необходими са 4- 5 различни на вкус и цвят желета, но може да ползвате и по-малко цветове – дори само едно.
От 1 цвят желе се получават 2 райета в 2 различни нюанси на избраният цвят желе.
Спокойно може да смесите топлото желе с цеденото кисело мляко – няма да се пресече.

Продукти за приготвяне на 2 райета (2 нюанса):
1 пак. (от 75 гр.) желе на прах с цвят и вкус по избор
½ ч.ч. (125 мл.) гореща вода
Разтвореното желе се разделя на половина
В едната част се добавя ¼ ч.ч. (56 мл.) топла вода
В другата част се добавя 65 гр. (5 мерителни супени лъжици) цедено цедено кисело мляко
сладкарска боя (по желание) за подсилване на цветовете
И да не изпълните точно грамажа, не е фатално.

Приготвяне:
В мерителната чаша се сипват 125 мл. гореща вода. В нея се разтваря съдържанието на 1 пак. (от 75 гр.) желе на прах. Бърка се докато кристалчетата на желето се разтворят напълно.
Получената течност се разделя на половина. Към едната част се добавя 65 гр. (5 супени мерителни лъжици) цедено кисело мляко. Разбърква се с миксер, докато се смесят добре и се получи гладка смес. По желание може да се добави сладкарска боя за подсилване на цвета. Получената сме се излива на дъното на подходящ съд и се слага във фризера да се желира (при мен стъклена къдрава форма за кекс. Всеки слой се желира за 5-10 минути и това позволява след слагането в камерата да се приготви следващият слой желе и след като минат 10 минути да се насипе върху желиралият се.

В другата част от желето се налива ¼ ч.ч. (65 мл.) топлата вода и се разбърква. Докато желето с киселото мляко се желира, това с водата ще има време да се охлади. Изсипва се върху желираният първи слой на желето и формата отново се връща във фризера да желира.
По същият начин, един след друг, се приготвят и останалите цветове. Цветовите комбинации са според желаният ви. Желето би могло да се обърне и върху чиния. За целта, облеете страните на съда в който е, със гореща вода. Прокарайте нож по ръба на желето (най горният слой), за да сте сигурни, че не е залепнало някъде по съда. След това, може да го обърнете върху подходящ съд.
Дръжте лъжицата и телта, с които разбърквате желето в чаша със вода. Преди приготвянето на следващият цвят, изплаквайте чашите и ползваните за разбъркване прибори.
Приготвянето изглежда сложна като обяснение, но всъщност е лесно.






















 За съжаление, продукта, който ползвах от Лидл вече не се предлага там, а не знам с какво да го заместя. Обещала съм и на страхотните колеги от старата ми служба (дааа, имаше и такива там, макар и малко:)) да приготвя, но поради липсата на желатиново-плодовите прахчета не успявам да си спазя обещанието. Ако някой знае за подобен продукт, ще се радвам да сподели!



26 коментара:

  1. Честит двоен празник, Веси! На теб пожелавам да ти се сбъднат желанията! Бъди все така позитивна и усмихната! Списвай блога с желание! Майка ти да бъде здрава и да се радва на деца и внуци! Жоро не сме го забравили, остави богата кулинарна колекция.
    А желето е много интересно, много идейно и красиво! Прекрасен месец май!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Теди, и за пожеланията, и за одобрението, прекрасен нека е и за теб този, макар дъждовен месец!

      Изтриване
  2. Честит ти празник, Весе! Този на блога не го броя, макар че и за него, честито! Все пак си е усилие и време да се поддържа блога...
    Наздраве! И още дълго време да радваш Мама!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за пожеланието, Бате!
      Да, време и усилие изисква, но пък носи удоволствие воденето на блога:)

      Изтриване
  3. Честити празници, Весе ...,
    рожден ден на мама, на блога и Гергьовден -
    нека да са здрави, светли и благословени!
    Прекрасни пожелания - умееш да твориш в кухнята, в семейството, в писането.
    Благодаря за удоволствието -
    много комплименти за теб и още много вдъхновени, радостни и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А пък ти умееш така хубаво да ме хвалиш, нека е честит и при вас празника, Дианка!

      Изтриване
  4. Честито Всеенце!
    Честит Рожден Ден на твоето мамче. Да ви е жива и здрава още дълги години.
    На прекрасното ти местенце честито! Някъде се загубихме покрай проблемите и ангажиментите.

    Жоро го помним разбира се :( Лека му пръс...

    Десертчето е чудно! Защо не опиташ да направиш компотчета и да им сложиш желатин. Ще станат още по-вкусни от прахчетата :)
    Прегръщам те миличка! Честит празник и те обичам много! Знаеш го :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз те прегръщам и имам за много близък човек, Алечка, дори и загубени в ангажименти и разминаващи се пред компа:)
      С компот може и да стане, макар че няма да е така дозирано с желатина, а и с млякото не знам как ще се смеси, освен това цветовете няма да са така свежи, но защо пък да не опитам, не че имам компот:))

      Изтриване
  5. Ще направиш малко количество компот с повече плодове. Желирах кисело мляко и става много добре. За подсилване на цветовете използвай сладкарски бои. Ще стане още по-наситено.
    Липсваш ми. Чакам ви на гости или поне теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да опитам!
      А къде без половинката - сама не тръгвам:)), но и това ще стане някой ден!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Честити празници, Веси!
    Мама да е жива и здрава, и много щастлива с прекрасната си дъщеря!
    На кулинарното ти местенце пожелавам много верни почитатели,които да очароваш с вкусни и пъстри рецепти!
    Прегръдки и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Христинка!
      Не живеем заедно с мама и все се коря, че не намирам достатъчно време да ги посещавам, макар да са недалеч:(
      Но утре ще празнуваме заедно!

      Изтриване
  7. Честит ти двоен празник на патерици, Веси! Едва днес осъзнах, че не съм ти добавил блога към любимите и затова често съм пропускал да те посещавам. Мисля, че обаче се включвам почти на време за да ти честитя и да ти пожелая още поне 20 години блога ти да съществува, да е пъстър и вълнуващ! А на твоята мама и на всички вас прекрасно празнуване утре и много здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, добре си дошъл, особено на празника:)
      Благодаря за пожеланията, надявам се да ти е уютно тук и да намериш нещо интересно или полезно. Поздрави!

      Изтриване
  8. Честити празници, Веси, с малко закъснение от мен. :)
    Здраве и дълголетие пожелавам на твоята майка, а на блога - нестихващо вдъхновение за снимки, писане, споделяне, още много читатели и последователи. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Честити и благословени празници Веси !Мир, здраве и благоденствие.Нека са здрави и дълголетни именниците.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Веси, да ти е жива и здрава мама! Блога ти дълго време да си пишем в него и да споделяш с нас чувства и емоции всякакви! Ще тествам и аз някой път тоз вид желиран сладкиш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кро:), ще се радвам да опиташ, но дано намериш желетата.

      Изтриване
  11. Весе,да е жива и здрава майка ти и ти все вкусни неща да и носиш!Честит празник и на блога-и тук много вкусотии да има !
    Усмихната и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Живе, прегръдки и за теб!

      Изтриване
  12. Весенце, пристигам със закъснение...
    Но ще ти пожелая да ти е жива здрава майка ти! А на теб нестихващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  13. Че кой отказва такива пожелания макар и със закъснение:)
    Мерси, Илианка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, здравей Poni 69 съм! Честит празник на патерици, да е жива и здрава твоята майка и дълго да те радва! А пък блога ти е прекрасен и съм сигурна, че много се чете (поне аз го посещавам с удоволствие почти ежедневно). Мисля че бих могла да ти помогна по въпроса за желето. Някъде в София (преди беше на Красно село) има едно магазинче наречено Полсмак, което е за автентични полски храни и напитки, които се доставят много редовно от Полша. В него се продават т.нар Галаретка, което представлява точно цветни желета на прах с различен вкус и цвят. Има много видове, които са много приятни и само приготвени сами за себе си. Ще потърся и аз къде може да е този магазин и ще ти пиша допълнително. Сигурна съм, че ще ти хареса, има много интересни храни в него. На мен много ми липсва

      Изтриване
    2. Ехей, Poni 69, много ме зарадва, да знаеш, точно като среща със стар приятел:) Липсва ми и любимия ни форум, който в момента ме е срам, че съществува, в сегашния му вид! Много е мило, че влизаш често тук и че се "обади". Аз нямам фейсбук, нещо не ми допада, и по тази причина нямам и друг контакт с повечето другарчета от "Гответе с мен"!
      Благодаря и за помощта, ще потърся и аз информация за този магазин.
      Чудя се защо в Лидл спряха да зареждат толкова хубави стоки, каквито бяха тези на "Кастело".
      Благодаря ти и за пожеланията! Прегръдка и...винаги си добре дошла, независимо дали четеш, пишеш или просто надникваш!

      Изтриване