понеделник, 28 февруари 2022 г.

Кюфтета с бял сос




Кюфтета с бял сос


Необходими продукти:

500 гр кайма
2 глави лук 
1 морков
2 с.л. ориз
30 мл олио
2 с.л. брашно
сол
черен пипер
магданоз
30 гр краве масло
1 яйце
100 мл кисело мляко

Начин на приготвяне:

Пригответе си кюфтенцата като към каймата добавете едната глава лук,  настърган на едро ренде. Добавете 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз,  ориза, който предварително сте измили и отцедили и белтъка от яйцето, сложете и сол на вкус. Омесете добре и оформете  кюфтенца с големината на топче за тенис на маса.
Налейте в тенджера литър и двеста вода. Сложете в нея другата глава лук нарязан, както и моркова нарязан на едро. Прибавете 1 чаена лъжичка сол и сложете на котлона. Щом водата заври, намалете температурата и оставете да къкри докато лука и моркова се сготвят около 15-20 минути. Пасирайте до финност и върнете в тенджерата полученото пюре. Оставете да заври и внимателно пуснете кюфтенцата. Варете още  20-30 минути.
Затоплете олиото и към него добавете кравето масло. Запържете брашното в мазнината като непрекъснато бъркате за минута-две. Добавете към него при непрекъснато бъркане от бульона на кюфтенцата и оставете сосът да заври. Застройте накрая с жълтъка от яйцето, който е смесен с киселото мляко. Подправете с прясно смлян черен пипер.
Непосредствено преди да поднесете вашите кюфтета с бял сос поръсете всяка порция със ситно нарязан свеж магданоз.

Рецептата е някъде от нета, но уви, не съм записала източника, моля за извинение, ако някой си я познае, ще добавя при сигнал автора.








2 коментара:

  1. Веси,
    точно такива кюфтенца не съм правила.Но съм чела подобни рецепти.Ние у дома ги правим с доматен сос, почти по същия начин.Но добавяме и домати.Казваме им писюр - кюфтета.А кюфтенца с бял сос правеха едно време в ученическите столове и бяха много вкусни .
    Твоите са прекрасни.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-различни ги правя и аз, но все са вкусни.

      Изтриване