вторник, 15 декември 2020 г.

Ароматна супа от сьомга, с кашу и шафран



Обичам супи! И обичам да опитвам най-различни рецепти. И да не се хваля, но - получават ми се много вкусни:))

Обичам и сьомга, оообаче...обичам пушена или осолена, като предястие, обичам и супа от сьомга, но не обичам сьомга на тиган, на фурна, на пара и т.н., т.е, като основно. Не знам защо е така, парадокс, но е факт. 
Но ето и днешното ми предложение - много питателна, вкусна и богата супа. Препоръчвам. Аз я приготвих за Никулден, заедно с пълнен шаран и панирана мерлуза.





Необходими продукти:
1 комплект от 800 гр сьомга за супа
сол
5-6 с.л. зехтин
1 глава лук
4-5 ск. чесън
2 леко запечени червени чушки
50 гр кашу
1 ч.л. кимион
резен целина
1 ч.л. шафран
1 ч.ч. прясно мляко
500 гр картофи
2 моркова
черен пипер
девесил







Начин на приготвяне:

Рибния комплект се почиства, ако трябва, измива и се слага в тенджера да се свари, посолява се. Сваряването става много бързо, ще проверите  с вилица, месото пада от костите. Внимателно се почиства, като се отделя месото. Бульона се заделя.
В побовината зехтин се запържват лука, чесъна, чушките и  целината, нарязани, а също и кашуто и кимиона. Добавя се шафрана, млякото и 1 ч.ч. бульон. Когато заври се дръпва от котлона, леко се охлажда и пасира. Нарязаните картофи и моркови се запържват в останалия зехтин и се добавят в тенджерата с пасираната ароматна смес.Долива се бульон, до желана гъстота, подправя се и се оставя да се вари. Десет минути преди края се добавя обезкостената риба. Сервира се гореща, с резен лимон, поръсена с девесил, най-добре пресен, моя беше замразен.



Рецептата за тази супа видях в списание Кулинарен журнал, бр.7 от април 2016 г.
Автор е Искра Калчева от Поморие. Разбират ге тези работи морските хора:)
Чудесна рецепта!

4 коментара:

  1. Тази супа ако я приготвя на съпруга ми сигурно ще поиска пак да се оженим :-) Запазвам си рецептата за след празниците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, разсмя ме:), ще чакам да видя, ще има ли бис сватбата:))

      Изтриване
    2. Веси, най-сетне стигнах и до тази рецепта. Много вкусна се получи, въпреки че не я следвах дословно и замених рибата със скариди :-)! Поздрави от мен и благодарности за публикацията!

      Изтриване
    3. Еха, а пък аз едва сега виждам коментара. Но ми стана драго...чудесно сигурно е и само със скариди!

      Изтриване