събота, 5 декември 2020 г.

Сладкиш с кайсии


Това е рецепта от старите тефтери на мама. Като дете тя често  приготваше този сладкиш. Много е вкусен, леко кисел от кайсиите, с аромат на масло и карамел и пухкав пандишпан. Освен всички приготвянето му е детска игра, и това май е първия сладкиш, които правих като девойка.

Необходими продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. башно

За карамела
125 гр масло
3-4 с.л. захар

Още:
1 компот от кайсии

Начин на приготвяне:

На дъното на тавичка с диаметър около 30 см. се разтопява маслото във фурната. Поръсва се захарта и отново се слага да се карамелизира. Тавичката се изважда и се нареждат половинките кайсии на дъното, с отвора надолу. Разбиват се много добре яйцата и захарта, до пухкав крем. Внимателно се добавя брашното и сместа се излива върху плодовете. Пече се на 180-200 градуса до порозовяване, проверете с клечка. Изважда се от фурната и се сиропира лъжица по лъжица с течността от компота. Охлажда се и се напада, както се вижда от тавата - с лъжицата:))




Няма коментари:

Публикуване на коментар