събота, 28 ноември 2020 г.

Пикантен конфитюр от червени чушки и ябълки

 Пак рецепта на Иван, макар при мен конфитюра да е по-гъст. Не беше нарочно, просто обикновено правя по няколко неща и го изпуснах да се сгъсти повече. Но и така е вкусно. Отново обаче количеството е малко. Иван, да не пускаш такива миниатюрни количества повече. Направих и някои промени, захарта е наполовина.


Продукти: 



720 г сладки червени чушки
50 г люти чушлета
150 г ябълки
300 г захар
50 мл червено вино
5 зърна черен пипер
1 звездичка анасон 
10 мл оцет



Начин на приготвяне: 

Измийте чушките и ябълките. Почистете от дръжките и семената. Ябълките обелете. 
Нарежете и двата продукта на парчета по 1-1.5 см . Поставете в дълбок съд, посипете със захарта и оставете да престоят минимум 12 часа да си пуснат водата. След това добавете виното и анасона и прехвърлете да заврат на силен огън. Щом кипне, намалете и разбърквайте периодично. Варете 45 мин. Свалете от огъня, извадете анасона, влейте оцета, сложете подправките и разбъркайте. Оставете сладкото да изстине напълно След това сложете в блендер и разбийте на ситни бучици. Насладете се:) С препечена филия със сирене, или гарнитура за месо.




 



2 коментара:

  1. Веси,
    не съм правила подобно нещо с люти чушлета, но рецепти именно с тях нашумяха напоследък в нета.Надявам се догодина живот и здраве и аз да опитам подобни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване