Рецептата ми даде моята приятелка Мариана Гиздарска, всъщност приготвил я беше съпруга и Веско, по стара българска кулинарна книга. Много вкусна гозба, непременно я опитайте!
Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
2 моркова
1/2 глава целина
2-3 глави лук
1/2 ч.ч. олио
5-6 зърна черен пипер
2-3 листа дафинов лист (не го пропускайте)
1 глава чесън
1 с.л. брашно
3-4 домата
магданоз
1/2 лимон
Приготвяне:
Зеления фасул се почиства, измива и нарязва на парчета. Моркова, целината и лука се нарязват на ситно. Зеленчуците се задушават в олиото десетина минути, ако фасула е по-стар може да се добави и малко вода. Добавят се пипера, чесъна и дафиновия лист и отново се задушава. Ястието се изсипва в тава, брашното се размива в чаша вода и се залива фасула. По повърхността се нареждат резени от доматите и лимона. Поръсва се с магданоз.Запича се за около 15-20 минути. Сервира се охладено, поръсено с магданоз. Хареса ми и топло, и студено.
Веси,
ОтговорИзтриванечудесно постно ястие.Баба ми го правеше.Лесно е, много вкусно и не на последно място евтино.Много подходящо и за постите,които текат в момента.
Бъдете здрави, поздрави и усмихнати дни занапред !
Да, и на мен много ми допадна. Честит първи сняг, Ели!
Изтриване