понеделник, 25 май 2020 г.

Турска баклава




Необходими продукти:

1 пакет кори фини, за баклава, разрязани на две
400 гр орехови ядки
150 гр масло

за сиропа:
250 гр захар
500 мл вода
сок от лимон

Приготвяне:
Тавата с размери 40 на 20 се намаслява и баклавата се реди като наложена баница - кора, разтопено масло, кора, разтопено масло. По средата на корите, т.е. някъде на 10-тата кора се слагат смлените на едро орехи. И пак кора, разтопено масло, до изчерпване.Баклавата се нарязва сурова на малки квадрати и се залива с масло. Пече се на 190-200 градуса. След като се извади от фурната, се оставя на сухо и хладно, покрита с памучна кърпа за 2-3 дни да се изсушат корите. Вари се сиропа, докато капка от него, налята в студена чиния се разлива бавно. Студената баклава се залива с горещия сироп. Когато попие, се покрива с памучна кърпа и престоява още 2-3 дни. Това с чакането не съм го спазвала, само до няколко часа първия път, а втория - една нощ.

Рецептата е изрезка от вестник от 6 март 2014 г., а аз приготвих за Коледа 2019/2020 г.


По-малкото парче е по тази рецепта, другото е швейцарска баклава, рецептата я има в блога.





Няма коментари:

Публикуване на коментар