неделя, 17 март 2019 г.

Курбан чорба от свинско месо


Много обичам курбан чорба, тази тук, не е традиционната, но пък е невероятно вкусна, една от най-вкусните чорби, които съм правила. 

Рецептата е на Илианка

и си я заплюх, още, когато я видях, а и едно мило другарче ми я препоръча. Ето и моята супа, така, както я приготвих.




Продукти:
около 1, 200 свинско рагу от котлети с повечко месо
1 глава лук
1  морков
50 г целина (глава)
1 суха чушка 
1 домат 
1 к.ч. ориз
1/2 ч.л. червен пипер
1 к.л. лют червен пипер
1 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. олио
1 пълна с.л. краве масло
сол
черен пипер
джоджен (около 1 ч.л. сух сложих аз)
1 яйце




Приготвяне:

Илианка е ползвала плешка, но аз предпочитам за супа месото ми да е с кокал, по-силен е бульона.
Месото се слага да се вари, като се посолява леко, в около 3 литра вода. Аз варих в тенджерата под налягане, обезкостих и прехвърлих в друга тенджера. Лукът, морковите, целината и сухите чушки се нарязват и се прибавят при месото и бульона.




Добавя се и измитият ориз и варенето продължава. Малко преди края на варенето се изсипват и доматите, настъргани. Подправя се със сол и джоджен.
Олиото и маслото се загряват в тиган. Към тях се прибавя брашното. Разбърква се и се оставя на котлона, докато леко промени цвета си. Слагат се червените пипери.
Отмества се от огъня и се излива в супата, разредело с малко студена вода. Разбърква се супата, оставя се да заври. 
Яйцата се разбиват с вилица. Изсипват се във врящата супата през цедка, като целта е да се образуват конци. 
При поднасяне супата се поръсва с пресен магданоз.



7 коментара:

  1. Чудесен е и твоят вариант, Веси!
    Вкусно сте си хапнали :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Започвам деня гладен за курбан

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обожавам курбан чорбите! Особено в студено време. Твоята е чудесна, Веси! Целувки!

    ОтговорИзтриване