вторник, 5 март 2019 г.

Тартифлет


Рецептата е от книгата "Семейство по френски", макар аз да промених според вкуса и наличните продукти. Сюжета е банален, а стила на авторката  доста посредствен, но затова пък има поне 30 рецепти, като повечето ми се видяха интересни и смятам да изпробвам. Ето и първата, лесна е за приготвяне на бърза и вкусна вечеря.




Продукти:
10 средно големи картофа
1 и  1/2 ч.ч. бекон, нарязан на кубчета
1 глава червен лук
2-3 ск. чесън
мащерка
риган
щипка индийско орехче
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. бяло вино
100 сирене камембер
зехтин екстра върджин
сол
бял пипер








Приготвяне:
Картофите се сваряват цели, обелват се и се нареждат в тавичка, като се посоляват. Кубчетата бекон се запържват в зехтина, добавят се лука и чесъна и се пържи ое 5 минути. Сваря се от котлона и се добавят сметаната, виното  и подправките. Тази смес се изсипва върху картофите и отгоре са нарежда нарязаното сирене. Поставя се във фурната и се пече около 30-40 минути на 200 градуса.
Комбинацията със зелена салата е добра.


8 коментара:

  1. Много ми хареса тази публикация, Веси! Рецептата, вдъхновението, самото ястие е разкош. Поздрави и прекрасен месец март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам те аз теб, че ще ти хареса:) Прегръдка и вкусен март!

      Изтриване
  2. Точно се бях сетила да те питам за отзиви от книгата. Но въпреки недоброто ти мнение за нея, само заради това чудесно ястие, което си представила, си заслужава! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, добри са рецептите, и други ще опитам, само ред да им дойде, че и за публикуване, че колко от години чакат да ги покажа:) Цун!

      Изтриване
  3. Много вкусно изглежда със запеченото беконче отгоре!
    Жалко за книгата, тъкмо се засилих да я купя, обичам кулинарни книги и филми:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, ако искаш рискувай може пък да ти допадне, на мен не ми хареса, но вкусовете са различни.

      Изтриване
  4. Веси,
    аз също си спомням от прочетени книги някои рецепти, но естествено не съм ги приготвяла.Тази рецепта обаче е толкова простичка и лесна, а изглежда красиво.Чудесна за бърз обяд или вечеря.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, лесничка е, Ели. Иска ми се да опитам и другите рецепти, но като ни завърти ежедневието забравяме.

      Изтриване