понеделник, 12 ноември 2018 г.

Торта "Нежно цвете"



Обичам тортите ми да разказват история, да носят послание, да са символ на нещо. Може да не са съвършени, може да не са изпипани, но пък винаги влагам в тях душа, винаги търся нещо характерно и искам да докосват. А в тортите за дъщеря ми вграждам и най-чиста обич. Такава съм. Такива са и стиховете ми - простички, но извиращи от душата ми...







Днешната торта е символ на разцъфването на едно прекрасно цвете, символ на нежност, на красота, символ на живот! Посланието, което влагам е такова, което трудно може да се опише с думи, то е видимо и осезаемо само за сърцето и очите - красота.

Красота - нека я има в живота ти, мое красиво цвете, във всичко - елегантност във визията, женственост, чар, красота в мислите, в постъпките, в отношението към близките и околните. И нека цялата тази красота, нежност, устойчивост, стремеж към съвършенство се проектират като в огледало и се връщат обратно към теб. Защото "каквото посееш - такова ще пожънеш".
Слънцето и дъжда могат да бъдат убийствени, но могат да бъдат и животворни, зависи дали ще им позволиш да бъдат твой враг, или твой приятел, зависи какво ще приемеш от тях.
Трудно е да различиш истинското, от фалшивото, защото истината винаги е трудна за виждане и разбиране, докато фалша лесно мами, но успееш ли да цениш важното и истинското - това ще осмисли живота ти! 
Щастието не винаги е в миговете на безгрижие и веселие, в миговете, когато се чувстваш приятно, то е в стойностните неща, дори в трудностите, дори в тъгата, то е в пълнотата, но и в незабележимия мъничък жест, в тихото присъствие, в обичта на човека, в чието сърце си само ти. И може да бъдат пропуснати безброй много забавления или евтини развлечения в името дори на един истински миг, за който си струва! "Една любов стига за един живот - ако сме истински хора".
Времената се менят, нравите също, дори хората, дори природата, но красота винаги ще има, но "красотата ще спаси света", и щастие винаги ще има - такова, каквото го изберем, такова, каквото го изградим с ума и сърцето си!

Пак се отплеснах, но какво да се прави - всеки си има недостатъци...






Торта "Нежно цвете"

Продукти:
за блата:
6 големи яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
3 с.л. кокосово брашно
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ванилия

за крема:
500 гр маскарпоне
200 гр бял шоколад
200 гр сладкарска сметана

за сиропиране:
150 гр сладкарска сметана

за измазване:
125 гр масло
125 гр пудра захар

за украса:
350 гр готов фондан бял (може да се ползва и домашен)
4-5 листа вафлена хартия
перлички
сладкарска боя
1 с.л. водка
пудра захар

и...две ръчички :), нож, ножица, лъжица, миксер, точилка







Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180-200 градуса. Разбиваме с миксер яйцата със захарта, добавяме олиото и млякото, след което постепенно и сухите съставки за блата. Изсипваме сместа в откопчаваща се форма за торта, облепена с хартия за печене. Изливаме тестото и печем за около 30 минути, до готовност. Може да проверим с клечка. Изваждаме и оставяме да изстине.

През това време може да приготвим крема.
Разбиваме сладкарската сметана добре. Разтопяваме на водна баня внимателно белия шоколад, на по-ниска температура. Прибавяме го в отделна купа, към маскарпонето и разбиваме. Внимателно с шпатула обединяваме заедно със сметаната.








Разрязваме на три еднакви части напълно изстиналия блат. Разделяме крема на две равни части. В едната добавяме малко синя боя, а в другата - малко червена, отново добре разбъркваме. Поставяме на поднос първия блат, сиропираме, разпределяме единия крем, следва втория блат, сиропираме, поставяме втория крем и най-отгоре третия блат. Стягаме с ринга и прибираме в хладилника да стегне. Изваждаме и измазваме с разбитото омекнало масло с пудрата захар на пухкав крем. Изравняваме добре и отново слагаме в хладилника да стегне.

За украсата разточваме с точилка белия фондан. Най-лесно е, като ръсим плота с пудра захар, да не лепне. Покриваме тортата, внимателно заглаждаме отгоре и отстрани. Отделно разточваме ленти бял фондан, небрежно ги раздърпваме и някъде разкъсваме и облепваме отстрани, наподобявайки цвете. Прилепването и с леко навлажняване с четка, натопена във вода. По краищата леко намазваме с боя - червена и синя. Поставяме отгоре предварително изготвените цветя от вафлена хартия, които също залепваме с леко навлажняване с четка с вода.







Изготвянето на цветята за мен бе по-трудно от колкото предполагах. Няма много информация в нета за това как точно се работи с вафлена хартия. Както всичко друго и това е бизнес - има доста курсове, но не всеки може да си ги позволи, още повече, когато е само за лични цели. Та, гледах едно кратко клипче , но ще ви опиша накратко какво направих аз.
Изрязват се от вафлената хартия листенца, подобни на капки, поне три размера. В острия им край се прорязва процеп, около сантиметър. навлажнява се с четка, натопена с водка и се залепва, така се получава заоблена форма на венчелистчето.  Намокряме леко и от двете страни листчето, за да омекне и да му придадем добра форма. Постъпваме така с всички листенца,  изсъхват, след което ги слепваме, отново с водка едно за друго. Получава се цветенце, като в средата му залепваме перлички или друго за тичинки. Украсяваме с боя, леко разтворена в капка водка.
Най-трудното е това, че ако навлажним повече, хартията буквално се разпада, ако е малко - не може да се оформи хубаво листенце. Опитах се да оцветя хартията, но не се получава добре, затова само леко съм минала с четката на места. Може да се поръси и боя на прах, да се залепят кокосови стърготини. Готовите цветя се оставят да изсъхнат добре.




















Ето и парче, едва сега разрязахме:)








8 коментара:

  1. Еха, за красивите неща думите не стигат! Страхотна торта, Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна, прелестна, приказна... нямам думи! :) Браво, Веси, голяма красота си сътворила! Честито и на рожденичката, да ви е здрава и щастлива, всичко останало си го описала много точно.

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    аз със сигурност няма да мога да направя такава украса на торта.Много е нежна и красива, никога не съм работила с вафлена хартия.Даже за първи път чувам за подобно нещо.Със сигурност рожденничката го заслужава и е много щастлива.Да ти е жива и здрава.
    Поздрави и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз случайно преди време разбрах, купувайки си фондан от едни магазин, специализиран за сладкарски принадлежности. Както писах и горе трудно ми бе и на мен да работя с вафлената хартия, явно си трябват уроци. Представях си, че ще направя правдоподобно изгледащи цветя, но се оказа че не се получава, така, както ми се иска. Благодаря и тук за пожеланията!

      Изтриване
  4. Веси, много нежна торта си направила, нищо, че не е според първоначалния ти замисъл! Важно е, че си я правила с огромно желание, обич и нежност! Да е честита дъщеря ти! Да сбъдва мечтите си и да полита на крилата на нови! Да успява в начинанията си и сърцето и да е пълно с любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети, точно нежна исках да бъде тортата! Дай боже пожеланията ти да се сбъдват! Прегръдка!

      Изтриване