неделя, 25 ноември 2018 г.

Рибицата на Дарето


Рецептата е от блога на Теди, на мен обаче ми я каза колежка - Дарето, за която мога да кажа само - дай боже всекиму да има възможността да работи с такъв прекрасен човек!



Необходими продукти:

2 бр. свинска рибица ( общо около 4 кг.) - предпочитам по-тънките и малки парчета, гаранция е, че са от по-младо и крехко животно)
400 гр. морска сол
3-4 литра вода

подправката е за овалване е  за 4 кг. месо, можете да сложите по вкус
30 гр. чесън на прах
20 гр. чубрица
20 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. сминдух
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек
5 с.л. червен пипер

Приготвяне:
Свинската рибица се почиства от мазнината.
В  кофа се прави саламура от  солта и водата, разбърква се до разтваряне на солта.
Слага се рибицата вътре и се притиска  с тежест, да не изплува отгоре.
Ако е необходимо може да се сложи и още вода,така, че саламурата да покрива рибицата изцяло и да има още около 4-5 пръста вода над тежестта.
Така престоява 48 часа, след което рибицата се изважда,измива се и се оставя да изсъхне за около час.
През това време се  разбъркват всички изброени подправки.
Слага се рибицата върху подправките и се овалва без да остава непокрито място по нея.
Така оваляна  се превързва през средата със здрав конец или канап и се слага да съхне на сухо и прохладно място, най добре проветрива тераса.
Може да отнеме до 4 седмици, но обикновено след около 10-14 дни на сухо,прохладно и тъмно място резултата е този:).

 






Тази рибица правих миналата година, днес си купих филе, но ще приготвя по друга рецепта. Надявам се също да се получи, ще споделя.

6 коментара:

  1. Чудна! Към нея и едно хубаво червено вино, ммм............

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    записвам си рецептата, ще я пробваме живот и здраве още тази година.И моята майка има една рецепта за кайзер пастърма, със смлян чимен се приготвя.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ви хареса да споделиш, Ели. Чимена е добра подправка за тази цел, благодаря, че ме подсети!

      Изтриване