Обичам тортите ми да разказват история, да носят послание, да са символ на нещо. Може да не са съвършени, може да не са изпипани, но пък винаги влагам в тях душа, винаги търся нещо характерно и искам да докосват. А в тортите за дъщеря ми вграждам и най-чиста обич. Такава съм. Такива са и стиховете ми - простички, но извиращи от душата ми...
Днешната торта е символ на разцъфването на едно прекрасно цвете, символ на нежност, на красота, символ на живот! Посланието, което влагам е такова, което трудно може да се опише с думи, то е видимо и осезаемо само за сърцето и очите - красота.
Красота - нека я има в живота ти, мое красиво цвете, във всичко - елегантност във визията, женственост, чар, красота в мислите, в постъпките, в отношението към близките и околните. И нека цялата тази красота, нежност, устойчивост, стремеж към съвършенство се проектират като в огледало и се връщат обратно към теб. Защото "каквото посееш - такова ще пожънеш".
Слънцето и дъжда могат да бъдат убийствени, но могат да бъдат и животворни, зависи дали ще им позволиш да бъдат твой враг, или твой приятел, зависи какво ще приемеш от тях.
Трудно е да различиш истинското, от фалшивото, защото истината винаги е трудна за виждане и разбиране, докато фалша лесно мами, но успееш ли да цениш важното и истинското - това ще осмисли живота ти!
Щастието не винаги е в миговете на безгрижие и веселие, в миговете, когато се чувстваш приятно, то е в стойностните неща, дори в трудностите, дори в тъгата, то е в пълнотата, но и в незабележимия мъничък жест, в тихото присъствие, в обичта на човека, в чието сърце си само ти. И може да бъдат пропуснати безброй много забавления или евтини развлечения в името дори на един истински миг, за който си струва! "Една любов стига за един живот - ако сме истински хора".
Времената се менят, нравите също, дори хората, дори природата, но красота винаги ще има, но "красотата ще спаси света", и щастие винаги ще има - такова, каквото го изберем, такова, каквото го изградим с ума и сърцето си!
Пак се отплеснах, но какво да се прави - всеки си има недостатъци...
Торта "Нежно цвете"
Пак се отплеснах, но какво да се прави - всеки си има недостатъци...
Торта "Нежно цвете"
Продукти:
за блата:
6 големи яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
3 с.л. кокосово брашно
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ванилия
за крема:
500 гр маскарпоне
200 гр бял шоколад
200 гр сладкарска сметана
за сиропиране:
150 гр сладкарска сметана
за измазване:
125 гр масло
125 гр пудра захар
за украса:
350 гр готов фондан бял (може да се ползва и домашен)
4-5 листа вафлена хартия
перлички
сладкарска боя
1 с.л. водка
пудра захар
и...две ръчички :), нож, ножица, лъжица, миксер, точилка
Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180-200 градуса. Разбиваме с миксер яйцата със захарта, добавяме олиото и млякото, след което постепенно и сухите съставки за блата. Изсипваме сместа в откопчаваща се форма за торта, облепена с хартия за печене. Изливаме тестото и печем за около 30 минути, до готовност. Може да проверим с клечка. Изваждаме и оставяме да изстине.
През това време може да приготвим крема.
Разбиваме сладкарската сметана добре. Разтопяваме на водна баня внимателно белия шоколад, на по-ниска температура. Прибавяме го в отделна купа, към маскарпонето и разбиваме. Внимателно с шпатула обединяваме заедно със сметаната.
Разрязваме на три еднакви части напълно изстиналия блат. Разделяме крема на две равни части. В едната добавяме малко синя боя, а в другата - малко червена, отново добре разбъркваме. Поставяме на поднос първия блат, сиропираме, разпределяме единия крем, следва втория блат, сиропираме, поставяме втория крем и най-отгоре третия блат. Стягаме с ринга и прибираме в хладилника да стегне. Изваждаме и измазваме с разбитото омекнало масло с пудрата захар на пухкав крем. Изравняваме добре и отново слагаме в хладилника да стегне.
За украсата разточваме с точилка белия фондан. Най-лесно е, като ръсим плота с пудра захар, да не лепне. Покриваме тортата, внимателно заглаждаме отгоре и отстрани. Отделно разточваме ленти бял фондан, небрежно ги раздърпваме и някъде разкъсваме и облепваме отстрани, наподобявайки цвете. Прилепването и с леко навлажняване с четка, натопена във вода. По краищата леко намазваме с боя - червена и синя. Поставяме отгоре предварително изготвените цветя от вафлена хартия, които също залепваме с леко навлажняване с четка с вода.
Изготвянето на цветята за мен бе по-трудно от колкото предполагах. Няма много информация в нета за това как точно се работи с вафлена хартия. Както всичко друго и това е бизнес - има доста курсове, но не всеки може да си ги позволи, още повече, когато е само за лични цели. Та, гледах едно кратко клипче , но ще ви опиша накратко какво направих аз.
Изрязват се от вафлената хартия листенца, подобни на капки, поне три размера. В острия им край се прорязва процеп, около сантиметър. навлажнява се с четка, натопена с водка и се залепва, така се получава заоблена форма на венчелистчето. Намокряме леко и от двете страни листчето, за да омекне и да му придадем добра форма. Постъпваме така с всички листенца, изсъхват, след което ги слепваме, отново с водка едно за друго. Получава се цветенце, като в средата му залепваме перлички или друго за тичинки. Украсяваме с боя, леко разтворена в капка водка.
Най-трудното е това, че ако навлажним повече, хартията буквално се разпада, ако е малко - не може да се оформи хубаво листенце. Опитах се да оцветя хартията, но не се получава добре, затова само леко съм минала с четката на места. Може да се поръси и боя на прах, да се залепят кокосови стърготини. Готовите цветя се оставят да изсъхнат добре.
Ето и парче, едва сега разрязахме:)
за блата:
6 големи яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
3 с.л. кокосово брашно
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ванилия
за крема:
500 гр маскарпоне
200 гр бял шоколад
200 гр сладкарска сметана
за сиропиране:
150 гр сладкарска сметана
за измазване:
125 гр масло
125 гр пудра захар
за украса:
350 гр готов фондан бял (може да се ползва и домашен)
4-5 листа вафлена хартия
перлички
сладкарска боя
1 с.л. водка
пудра захар
и...две ръчички :), нож, ножица, лъжица, миксер, точилка
Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180-200 градуса. Разбиваме с миксер яйцата със захарта, добавяме олиото и млякото, след което постепенно и сухите съставки за блата. Изсипваме сместа в откопчаваща се форма за торта, облепена с хартия за печене. Изливаме тестото и печем за около 30 минути, до готовност. Може да проверим с клечка. Изваждаме и оставяме да изстине.
През това време може да приготвим крема.
Разбиваме сладкарската сметана добре. Разтопяваме на водна баня внимателно белия шоколад, на по-ниска температура. Прибавяме го в отделна купа, към маскарпонето и разбиваме. Внимателно с шпатула обединяваме заедно със сметаната.
Разрязваме на три еднакви части напълно изстиналия блат. Разделяме крема на две равни части. В едната добавяме малко синя боя, а в другата - малко червена, отново добре разбъркваме. Поставяме на поднос първия блат, сиропираме, разпределяме единия крем, следва втория блат, сиропираме, поставяме втория крем и най-отгоре третия блат. Стягаме с ринга и прибираме в хладилника да стегне. Изваждаме и измазваме с разбитото омекнало масло с пудрата захар на пухкав крем. Изравняваме добре и отново слагаме в хладилника да стегне.
За украсата разточваме с точилка белия фондан. Най-лесно е, като ръсим плота с пудра захар, да не лепне. Покриваме тортата, внимателно заглаждаме отгоре и отстрани. Отделно разточваме ленти бял фондан, небрежно ги раздърпваме и някъде разкъсваме и облепваме отстрани, наподобявайки цвете. Прилепването и с леко навлажняване с четка, натопена във вода. По краищата леко намазваме с боя - червена и синя. Поставяме отгоре предварително изготвените цветя от вафлена хартия, които също залепваме с леко навлажняване с четка с вода.
Изготвянето на цветята за мен бе по-трудно от колкото предполагах. Няма много информация в нета за това как точно се работи с вафлена хартия. Както всичко друго и това е бизнес - има доста курсове, но не всеки може да си ги позволи, още повече, когато е само за лични цели. Та, гледах едно кратко клипче , но ще ви опиша накратко какво направих аз.
Изрязват се от вафлената хартия листенца, подобни на капки, поне три размера. В острия им край се прорязва процеп, около сантиметър. навлажнява се с четка, натопена с водка и се залепва, така се получава заоблена форма на венчелистчето. Намокряме леко и от двете страни листчето, за да омекне и да му придадем добра форма. Постъпваме така с всички листенца, изсъхват, след което ги слепваме, отново с водка едно за друго. Получава се цветенце, като в средата му залепваме перлички или друго за тичинки. Украсяваме с боя, леко разтворена в капка водка.
Най-трудното е това, че ако навлажним повече, хартията буквално се разпада, ако е малко - не може да се оформи хубаво листенце. Опитах се да оцветя хартията, но не се получава добре, затова само леко съм минала с четката на места. Може да се поръси и боя на прах, да се залепят кокосови стърготини. Готовите цветя се оставят да изсъхнат добре.
Ето и парче, едва сега разрязахме:)
Еха, за красивите неща думите не стигат! Страхотна торта, Веси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче!
ИзтриванеПрекрасна, прелестна, приказна... нямам думи! :) Браво, Веси, голяма красота си сътворила! Честито и на рожденичката, да ви е здрава и щастлива, всичко останало си го описала много точно.
ОтговорИзтриванеКак ме зарадва, Светле...Благодаря:)
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеаз със сигурност няма да мога да направя такава украса на торта.Много е нежна и красива, никога не съм работила с вафлена хартия.Даже за първи път чувам за подобно нещо.Със сигурност рожденничката го заслужава и е много щастлива.Да ти е жива и здрава.
Поздрави и спорна седмица !
Ели, аз случайно преди време разбрах, купувайки си фондан от едни магазин, специализиран за сладкарски принадлежности. Както писах и горе трудно ми бе и на мен да работя с вафлената хартия, явно си трябват уроци. Представях си, че ще направя правдоподобно изгледащи цветя, но се оказа че не се получава, така, както ми се иска. Благодаря и тук за пожеланията!
ИзтриванеВеси, много нежна торта си направила, нищо, че не е според първоначалния ти замисъл! Важно е, че си я правила с огромно желание, обич и нежност! Да е честита дъщеря ти! Да сбъдва мечтите си и да полита на крилата на нови! Да успява в начинанията си и сърцето и да е пълно с любов!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети, точно нежна исках да бъде тортата! Дай боже пожеланията ти да се сбъдват! Прегръдка!
Изтриване