Напоследък приготвих доста рецепти от родопския край и всички много ми харесаха.
Продукти:
1 яйце
1 ч. ч. гъсто кисело мляко - ползвах цедено на Олимпус
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
1 щипка захар
100 гр сирене
1 и 1/2 ч. ч. брашно
Начин на приготвяне:
Разбъркайте с вилица яйцето. Прибавете содата към киселото мляко, разбъркайте и изсипете при яйцето, натрошете сиренето на ситно при тях. Поръсете солта и захарта, прибавете брашното и разбъркайте. Получава се много гъста смес.
Загрейте в тиган две супени лъжици олио на средна степен на котлона.
Гребнете супена лъжица от тестото и го изсипете в загрятата мазнина. Натопете лъжицата в мазнината и притиснете тестото с обратната и страна, защото е гъсто, да се оформи.
Като изпържите първите колаци, ако мазнината е свършила, прибавете отново.
Много е важно да не увеличавате котлона, а да пържите на умерена температура, ако искате да имате пухкава вътрешност на колаците, въпреки че става по-бавно.
много икономични, Веси, само с едно яйце :) И аз правя подобни, но с много яйца, защото е единствения начин девойката Жул да яде яйца пък. Не бих отказала и на една от твоите с хваленото сладко :) много интересен вкус ще да има.
ОтговорИзтриванеПрощавай и простено да ти е!
Така са по рецептата на Танчето, Пеп! С повече яйца не отричам, ще е вкусно, но друг вариант вече на тестена закуска ще да е.
ИзтриванеЗакъснях с отговора, но пък с теб не е късно никога да поискаме и получим прошка, нали? Пък и няма защо:) Прегръдка!
Ти що не си научила Жул да хапва яйца, а:)
Веси,
ОтговорИзтриванеродопската кухня е наистина много богата и разнообразна.Правя и аз катми по една родопска рецепта и се харесват у дома.Трябва да пробвам и рецептата на Танчето, имам вече потвърждение и от теб.
Поздрави !
Това е доста по различно от катмите, Ели, даже на мен лично повече ми допадна.
Изтриване