неделя, 15 ноември 2015 г.

Бабината копривена чорба

Много, ама много обичам коприва, във всякакъв вариант, татко все ме подиграва, че това е храна  за прасетата и ми се чуди как я бера, отида ли на село :)
Не съм и предполагала обаче, че по това време на годината ще има коприва. Е, оказа се, че на припек си е подкарала младичка и свежа. Брах я на токчета, в обедната почивка, още 2 дни съм в старата служба, то на целия хал само това липсваше, ама като видях една колежка и не устоях.

Една от най-вкусните ми манджи с коприва е спомен от детството, баба ни правеше тази чорба, мама също я прави, от мама ми е най-вкусна, но и моята си става добра. Дъщерята също много обича и я зарадвах. И мерките ми в случая са "бабешки":)

Бабината копривена чорба




Продукти:

Не я меря никога, но да речем 500 гр връхчета на коприва, а ако е повече - още по-добре
връзка пресен лук (сега нямам и сложих , 1 глава стар)
универсална зеленчукова подправка - имам домашна (смлени чушки, лук, моркови, домати, целина, магданоз и сол)
1 шепа ориз
сол
червен пипер
1-2 с.л. брашно
няколко скилидки чесън (аз сложих на прах)
джоджен (може и без него, предпочитам само аромата на копривата)




Приготвяне:

Копривата много внимателно се почиства, изтръсква и измива. Попарва се с вряла вода, която се изхвърля. После се вари до омекване, около 20-30 минути. Пасира се с пасатор или в хаванче (предпочитам, защото се усещат парченцата по-добре). Добавя се зеленчуковата подправка и ориза, ако е необходимо и сол. В отделен съд се задушава леко лука, поръсва се брашното, червения пипер и се налива студена вода, разбърква се и се излива в чорбата. Супата се вари до готовност на ориза. Може да се добави и сух джоджен. Може и да се застрои с яйце и мляко, но ние така я предпочитаме.
Сервира се задължително с натрошено сирене(е, някога беше домашно...)!





14 коментара:

  1. Ох, много обичам такива супички! Ще ме караш да потърся в околността коприва. Имам във фризера замразена, но щом има прясна е за предпочитане.
    Хубава нова седмица, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз пък тази година не успях да си замразя...:( Поздрави!

      Изтриване
  2. Веси, чудна е! Моята с лапад е почти същата. :) А за копривата - само добро! Няма да забравя една публикация на Дианка, където май беше цитирала нечии думи за това, че ако човечеството знае колко е полезна всъщност копиривата, само това ще отглежда и консумира. :)
    Прегръдки и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз не изпускам от очи Дианка, но това или съм пропуснала, или (по-вероятно)забравила, обаче съм от тези любители на копривата, дето само това могат да ядат:))

      Изтриване
  3. Запържено брашънце с лук, яйце, кисело мляко и повечко сиренце, Но без ориз. Ориз обичам в сухи манджи, в супа да не видя, Весе. Иначе копривена чорба и аз обожавам. Като четох и ми се пощя и на мен ... :)))
    Поздрави и успешна нова седмица на новата служба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, правя я и без ориз, но пък аз обичам повече ориз в супи, отколкото фиде, въпрос на вкус.
      Мерси за пожеланието - вече три дни работя на новото място:)

      Изтриване
  4. Копривена супа и аз обичам. Трябва да потърся, за да си приготвя и аз! А водата от попарването може да се пие като чай, много е полезен ;) . Усмихната нова седмица и успех на новата работа, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, намери ли си коприва:)
      Да, водата е полезна, но от баба знам, че първата е много силна.
      Мерси за пожеланията, прегръдка!

      Изтриване
  5. И аз я правя така, но без брашно. Непремено ще пробвам и твоята! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и без брашно, Траянче, понякога сгъстявам и уплътнявам с него.

      Изтриване
  6. Веси,
    копривата - както сурова , така и сготвена е много полезна.Не случайно и животните я обичат.Навремето баба ми хранеше малки пуйчета с нея за подсилване и закрепване на организма им.Аз правя много ястия с коприва, предимно супи в най - различни варианти.Когато попарвам копривата запазвам водата и с нея приготвям ястието.А по - често не попарвам копривата.Направо я използвам в ястията.Прекрасна и вкусна чорба се е получила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз понякога направо я готвя, но баба казваше, че е много концентрирана първата вода, че трябва да и се "извади желязото", макар това да е полезността и, като бременна, а и после съм си вдигала хемоглобина само с коприва.

      Изтриване