понеделник, 25 август 2014 г.

Морковен сладкиш с глазура

Сладкиш с моркови се каня да направя от години. Имам поне 20-30 заделени различни рецепти. Но идеята да направя вчера дойде спонтанно - чудейки се какво да спретна за десерт и имайки предвид с какви продукти разполагам се роди този. Идеята набързо мернах в една тема в БГ- мама, но доста го промених, според наличното, така че направо публикувам моя вариант:



Морковен сладкиш с глазура


Продукти:

За блата:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар¾ ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно1 бакпулвер
1 щипка сол  1 ч.л. канела 
сока на 1 лимон
3 настъргани големи моркова (еми не ги премерих, но не мисля да е фатално)
шепа стафиди

За глазурата:

200 гр заквасена сметана
100 гр фина извара от Лидл
100 гр захар

шепа смлени орехи за поръсване




Начин на приготвяне:



Смесваме сухите продукти.Прибавяме олиото и разбъркваме. Добавяме леко разбитите яйца. Следват ситно настърганите моркови, сока от лимона и пак разбъркваме добре. 
Сместа (с плътност на гъста каша)  изсипваме в тавичка застлана с хартия за печене, отгоре поръсваме стафидите и печем за около 50 минути на 180 градуса. От време на време проверяваме за суха клечка, за да не го пресушим.
Докато се пече сладкиша разбъркваме продуктите за глазурата с лъжица и оставяме захарта да се стопи. Пак объркваме.

Изваждаме готовия сладкиш, оставяме да изстина напълно и намазваме отгоре глазурата. Поръсваме със смлени орехи. При нас 1/4 от сладкиша остана непоръсен по желание на половинката.









12 коментара:

  1. Чуден ти е сладкиша, Веси! И с много приятна глазура :) както ме знаеш, орехите ще поотделя, но парченце ще взема :)
    Лека нощ на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пеп! Хубав е сладкиша, макар мъжО, като чу че е с моркови щеше да припадне (ама аз преди това изкопчих признание, че много му харесва), и за него беше без орехи четвъртината.

      Изтриване
  2. Хич,даже не е фатално,че не си притеглила морковките,Веси...,нищо не може да помрачи апетита ми:)))
    Прекрасен морковен десерт!

    ОтговорИзтриване
  3. Винаги съм се чудела - какво ли е на вкус с моркови. Все мервам рецепти из нета, но никога не съм опитвала. Ако направя, не трябва да споменавам, че е с моркови :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз така се чудих, но докато не го спретнах онзи ден! Заслужава си. Аз не бих се сетила, ако опитам, че има моркови и не знам. Затова и скрих и чак когато каза мъжа ми, че му харесва - си признах! Беше шокиран, но днес пак си хапна - не било страшно, значи! Изпитан номер - пробвай го и ти, Аля! Прегръдка за теб, сигурно вече спиш.

      Изтриване
  4. Весе, прекрасен е сладкиша който си приготвила! Аз обожавам морковен сладкиш, във всякакъв вариант, мисля, че и този ще ми стане любим :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Танче, ти имаш опит значи с морковените сладкиши! Благодар, че намина.

      Изтриване
  5. Веси, прекрасен сладкиш!
    Бях скептично настроена към сладкиши с моркови, но откогато ядохме такъв в Англия и си промених мнението :)...сега остава и аз да го направя.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, винаги има пръв път, а ако се хареса - и повторения!

      Изтриване
  6. Опа, и аз надничам в бг мама, за да си направя седмичното меню - така ми е по-лесно през работните дни. А морковен сладкиш и аз не съм правила. Вдъхновяваш ме да опитам - прекрасна презентация си му направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, напоследък се улавям, че не се чудя какво да сготвя, а по-скоро кое по-напред да сготвя, на някои неща все не им идва реда, както беше с този морковен сладкиш, ама си струва. Благодаря за похвалите и хубав ден!

      Изтриване