събота, 16 август 2014 г.

Просто Китен!

Просто Китен

Това е мястото, където почиваме вече повече от 25 години, а се влюбихме в него преди точно 28. Разбира се тогава беше едно селце, което постепенно доста се разрастна... 
Курорт, като курорт. Но за нас там витае (и винаги ще е така) един по-особен дух – на свобода, на любов, на романтика, едновременно и на спокойствие и на кипящ живот...там времето спира и единственото което човек усеща е наслада...Така го усещаме ние...Сигурно има и отрицателни неща – прекалено много хора, доста от тях по-шумни и невъзпитани от приетото, тук там се чува и силна музика (някоя не по вкуса ни),но успяваме и се абстрахираме от всичко това, наслаждаваме се само на хубавото.
Китен не блести с нищо, ако ме попитате какво толкова има там – не мога да ви отговоря. Усещаме го със сърцата си! Няма да ви впечатля особено нито с качеството на снимките си, нито с онова, което съм уловила, просто снимах, когато ми се снимаше, оказа се, че апарата не прави никак добри снимки навън, но се надявам да усетите изживяното – то не е възторг от нещо изключително, просто се чувствахме прекрасно във всеки един момент. Починахме си доволно, разхождахме се на до болка познати места, все едно сме си у второто „у дома”. Разпознават ни дори хората, които продават сувенири по улиците, сервитьори и готвачи по заведенията, радват ни се всяка година, както и ние на тях... Ако се питате не ни ли омръзва – не, винаги се радваме като деца, когато пристигаме и сме тъжни, тръгвайки си.
Разбира се, че обичаме да посещаваме и други места при възможност, но задължително  трябва да сме минали през Китен, иначе сякаш годината ни не е пълна.



Тъмницата по магистралата е неприятна, но нетърпението ни кара всяка година да подраняваме с тръгването. Очакваме изгрева.





Веднага на плажа - Северния "Атлиман", който е в близост до мястото, където сме се настанили, да не изпускаме хубавото време.
Подранили сме, само самотна чайка се разхожда.


















Водата през цялото време беше кристално чиста.


И ден - два отделяме за Южния плаж, който е по-голям.





И на "Перлата", на Приморско, където е по-открито и винаги има вълни.


Това непретенциозно заведение е много романтично, защото е на самите скали, тази година не го посетихме, не остана време.


И на басейна.


А тази изоставена ладичка всяка година си е на мястото, над морето.


Както и тази люлка - на любимо място си е вече 28 години...
Още се люлея в нея и се чувствам като тогава...


Това лято мислено с нас беше и скъпо другарче, на което мястото също е любимо – Аля. Почти нямаше ден,  да не си говорим за нея и мъжа и, да се ядосваме как не успяхме да се засечем миналата година и да се надяваме следващата това да се случи...





Последния ден от сутринта заваля изневиделица. Издебнахме да спре за малко и тръгнахме на заплануваното дневно (по обясними възрастови причини:)) посещение на дискотека "Зангадор". Това е едно прекрасно заливче в скалите, за жалост доста замърсявано нощем, денем не могат да почистят. Дъжда ни свари тъкмо пристигнали, та се наложи да пощракам, докато спре.









Добре ни измокри, но мокър от дъжд не се бои.


Не напразно името на градчето е Китен. Има красиви къщи, заобиколени от цветя и зеленина.








На кея ходим всяка година, харесва ни - близо до морето.



  

За малко някой да си хапне горкото сготвено морско конче...


И...пътят към София...



До скоро!



19 коментара:

  1. Ех, Весе, ама китно сте си прекарали, от всичко е имало и най-вече - обич. :) Винаги да сте така, от сърце ти го желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Разходих си и аз със вас:) ...Снимките са достатъчно изразителни за да дадат представа за хубавата ви ваканция! Все така влюбени и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  3. И ние сме ходили там. Наистина китно и мило. Дали да не изровя малко стари снимки:)? А твоите са с много настроение - благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, радвам се, че и на теб ти харесва мястото, повечето хора го асоциират с многото глъч и не харесват. Усети настроението?!

      Изтриване
  4. Ах, Весе...разплака ме...Толкова сърдечен подарък не съм получавала отдавна...
    Гледам, гледам и не мога да се нагледам...Знаеш за чувствата ми към това място на планетата. Снимките са страхотни и толкова цветни...
    Благодаря. че изписа името ми там..поне името ми е било в Китен..въпреки, че душата ми винаги е там..някъде из България витае и мечтае...
    Така бих заровила пръсти в този пясък..направо усещам топлината му...и чувам морето, усещам аромата му.. виждам разхождащите се чайки рано сутрин, когато плажа е още празен и тих...Понякога ми се струва, че мечтите ни пречат да живеем спокойно, особено тези мечти, които не можеш да осъществиш...
    Благодарна съм на съдбата, че имам такава приятелка...Ти си невероятен човек и приятел..
    Прегръщам те силно, мила Весе...
    Аз ще дойда в Китен, обещавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, наистина сякаш беше с нас там, дори мъжа ми все подсещаше - "да не забравим пясък и мидички за Аля". Знаеш, че чувствата са взаимни. Обещанието ти звучи чудесно!

      Изтриване
  5. Желая ти от сърце, Весе още много, много години да се завръщаш в онова "у дома", люлката винаги да те чака, а защо не и едно малко ангелче да залюлееш в нея в близко време! ;)
    Прегръдки и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Ирме, вкара ме ти и в други мечти...знаеш ти вече колко е прекрасно, нали...? Благодаря, дай боже някой ден!

      Изтриване
  6. Красиви спомени,снимки,разходки-много си хубава на снимките,Весе!Ще дойде и Аля и мечтите ще се сбъднат-дай боже и дечица покрай вас!Желая ви го от цялото си сърце!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, толкова са ти хубави пожеланията, че освен мене - ще разревеш и Аля, сигурна съм...Вярвам в позитивната енергия (за разлика от негативната)!

      Изтриване
  7. Ех,че хубав разказ,Веси!И страхотни снимки!Китен беше мястото,където за първи път почивахме с моята половинка,още не бяхме се взели и точно там решихме,че ще станем семейство :) .Въпреки,че мястото е наситено с романтични спомени и за нас,понеже по принцип не почиваме на море (нали живеем на море) и не сме повтаряли от тогава,вече 21 години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми хайде, Роси(ще си кажеш всичко и ти:)), догодина - да видите каква прилична група ще ви събера - все отбор юнаци!

      Изтриване
    2. Ами да вземем да се съберем там догодина, всички заедно..Да направим една среща на най-романтично място на планетата..:)))

      Изтриване
  8. Не ме влекат морските почивки мен,Весе.И изобщо в последните години нещо не ми е кеф да ходя на плаж,но за някоя обща едно-вечерна среща мога да прескоча до всякъде. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Че няма да те водим на плаж, де:) Пък щом си толкоз лесна за прескачане, да не чакаме догодина - прескочи до Сф някой ден! Прегръдки до тогава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще има прескачане за кратко,Весе,но сигурно ще е в началото на следващата година.Ще се чуем непременно!

      Изтриване