вторник, 19 август 2014 г.

Салата с репички и коренчета на спанак

Преди много години по телевизията видях певицата Маргарита Хранова да приготвя в едно предаване коренчета от спанак. Не ми беше и минавало наум да ги приготвям - изхвърлях ги. Приготвих рецептата, но за нея - друг път - често присъства на трапезата ни. На някои може да звучи странно, но от тогава не изхвърлям коренчетата, впоследствие съм ги приготвяла по различни начини. Имат специфичен вкус и на нас ни допада, дори дъщеря ми ги харесва, което си е рядкост.
Сега ви ги предлагам на вкусна, полезна и пъстра салатка. В коренчетата се съдържа много по-голям процент витамин С, отколкото в самия спанак, както и желязо и други полезни съставки.


Салата репички и коренчета от спанак

Продукти:

Коренчетата от 1 кг спанак.
1 чаша кисело мляко
1-2 с.л. майонеза
1-2 с.л. зехтин
Копър
Чесън
Сол
3-4 репички

Приготвяне:

Почистваме хубаво (остъргваме с малък нож) и измиваме коренчетата /отрязани заедно с 2-3 см. от дръжката/. Сваряваме ги леко да омекнат, но не съвсем - нека останат хрупкави,  в подсолена вода. Отцеждаме много добре. Разбиваме млякото, майонезата, зехтина, копъра ,чесъна и сол на вкус. Нареждаме коренчетата в чиния за сервиране, заливаме с дресинга и оставяме в хладилника да се охлади и хомогенизира. Изваждаме, нарязваме репичката на съвсем тънки кръгчета, украсяваме с нея салатата и поднасяме. Много свежа и полезна салатка.



15 коментара:

  1. Ей, и аз правя нещо подобно пролетта! Като му дойде времето, ще го споделя:) Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз до сега само хвърлям коренчетата,но явно трябва да се поправя.....хареса ми тази салатка,Веси!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле Миленче...:)), ще се радвам да опиташ и да ти се хареса.

      Изтриване
  3. Веси, много интересно, не знаех за тези коренчета. Но имам въпрос - коренчетата са тези, които са в земята, нали? Или имаш предвид самите стъбла, които така или иначе не ползваме. Не разбрах добре...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, да не помислите, че съм някоя пестеливка, дето нищо не хвърля :))), но да ти кажа под секрет - на спанака и стеблата не хвърлям...Значи - като казвам коренчета имам предвид точно частта, която е в земята, така се продава спанака обикновено - с тях. Остъргват се с ножче леко, защото понякога, като са по-млади и крехки имат нещо като власинки, отрязва се и крайчето леко и от частта със стеблото се отрязва основата - около 2 см. Получават се едни като таралежчета - коренчето с основата с разклонението на стъблата. Накисват се и се измиват хубаво. Това е. Отделям листата за салата или готвене. И от дръжките правя обикновено яхнийка - с моркови и пиле или пък ги слагам в супа - стно нарязани - крехки са и придават невероятен аромат, полезни са. Изпиказвах се ::) Лека нощ!

      Изтриване
    2. И аз май заспах - сума ти букви изядох:)

      Изтриване
    3. Веси, много ти благодаря за разяснението! Следващия път, когато ползвам спанак, ще се вслушам в препоръките ти. :) И хич няма да помисля, че си "пестеливка". Не съм човек с предразсъдъци и определено ми харесва идеята за по-цялостно и пълноценно хранене. Поздрави! :)

      Изтриване
    4. Гери, ще споделиш, като опиташ. А за другото се шегувам. Тук на колежка приятеля преди време я беше питал дали въобще харча някакви пари, защото ме чул, че си нося обяд и че сама си шия дрехите:)))

      Изтриване
    5. Когато имам време и възможност, аз също си нося храна. Предпочитам пред измислените сладкиши, закуски и т.н. в магазините. ;) А за дрехите... Само мога да кърпя. Винаги съм искала да се науча да шия на машина, ама така и не се случи...
      Разприказвах се пак, Весе, извинявай...

      Изтриване
    6. А, Гери, млада си още - имаш време да се научиш на всичко, което искаш. И можеш да си приказваш, колкото си искаш - много ми е приятно даже!

      Изтриване
  4. Весе, вкусна салатка. Коренчетата не съм пробвала. Щом намеря такъв спанак тука с коренчатата, задължително ще пробвам. Той спанака си ми е слабост.

    ОтговорИзтриване
  5. Приготвяла съм салата от коренчетата на спанака и наистина е вкусна. И аз като теб оползотворявам всичко! Ами то е вкусно, особено ако е от собствена градина, защо да се хвърля?! :)
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване