неделя, 10 август 2014 г.

От вкъщи по-хубаво няма

От вкъщи по-хубаво няма

Колкото и кратка и приятна да е била лятната почивка, това са винаги първите думи, които изникват в главата ми, прибирайки се и отваряйки входната врата.
Така и сега. Вече сме у дома, но този път няма да хукнем веднага на работа, дали сме си седмица за адаптиране и разбира се за разни задачки, дето трябва да се свършат в работно време.
На почивката хапнахме в едно заведение за обяд много вкусен боб с наденица.
Прибирайки се в колата децата се пошегуваха „Къде ще ядем довечера?”, въпрос който стоеше през изминалите дни всеки ден, избора не беше лесен – имаше много приятни заведения с отлични  кухни. Отговорих им спонтанно „При Веска”(демек моя милост), имаше заведение с такова име на плажа, в което всъщност не сме хапвали. Естествено трябваше и да си поръчат желано ястие. И тримата - децата и мъжа ми единодушно избраха боб с наденица.
В къщи естествено нямаше и троха хляб, да не говорим за други продукти, вечерта наближаваше и затова се наложи боба да бъде приготвен за половин час. Няма да учудя никой с тази рецепта, но нека я споделя – става бързо и може да се приготви дори от човек, който готви за пръв път, а е и вкусно. Мисля, че приляга и на публикацията „От вкъщи по-хубаво няма”, още повече, че у дома боба е на особена почит от всички..

Боб с наденица



Продукти:

3 консерви от 400 гр бял боб в доматен сос
2 големи парчета наденица, разрязани на две по дължина
1 глава лук
2-3 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
Чубрица
Джоджен
Целина листа
Черен пипер
Сол
Олио

Приготвяне:



В тенджера задушаваме в олио нарязания  лук до прозрачност. Добавяме брашното, объркваме за минута, следва червения пипер и веднага чаша студена вода. Разбъркваме енергично до хомогенност. Въпреки че някои готвачи препоръчват да се добавя гореща вода, от баба ми съм научила, че водата трябва да е студена и винаги така приготвям, никога не остават бучици. Изсипвам консервите боб, добавям подправките, като чубрицата и джоджена оставям за накрая, 5 минути преди сваляне от котлона. Пак баба ми е казвала, че иначе нагарча манджата.

Тук е момента да добавите, ако искате и повече вода, в зависимост от желаната гъстота. Естествено при варенето боба ще се сгъсти още малко. Докато ври боба изпичаме четирите парчета наденица на предварително загрятата скара и ги „мятаме” цели в тенджерата. Още 5 минути и ястието е готово – хем домашно, хем за половин час приготвено. Обикновено ползвам наденица на "Житница", но този път беше на "Кен". Чаша айрян (неизменна през цялата почивка) също допринася за все още морската ни настройка. 



Разбира се по-вкусно ще е, ако си сварите вие боба, както си трябва, с морковче, чушка доматче, лук, чесън. А ако всичко е от вашата градинка и с пресни подправки, с домашно приготвена наденичка...



20 коментара:

  1. Ооооооо,и ние утре сме "При Веска":))))!
    Чудесна си,Веси:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, на гости ли ще ми идвате, или сме се разминали на "едно място" ?!? :))

      Изтриване
    2. :)))На гости,Веси,,,,,,на гости:))
      А иначе аз все още съм във Варна.Вие къде починахте?

      Изтриване
    3. Ха, де! Ние традиционно на Китен си почиваме! Да разбирам ли, че ти си с две къщи - на Пловдив, и на Варна - иха - кеф (тука пищя) :))

      Изтриване
  2. Веси, прави си, до болка си права. :) Че и вкусно си сготвила! Остава да ракажеш и за почивката. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ще разкажа, макар да не е нещо интересно...

      Изтриване
  3. Ами разбира се, че няма Веси :) Съвпадение или не, и у дома днес сме на боб (от таз годишното производство на мама), но мръвката е един самотен кремвирш, друго нямаше :) Да ви е сладко и да си отпочинете хубаво :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Вили, ние си го уважаваме и без мръФка. И моята мама друга година ни снабдяваше, но миналата нямаше, сега пък с това лошо време - предполагам също. И голям проблем ми е в София да намеря хубав боб откъде да купя. Пък да не говорим за цената - че гони пържолите.

      Изтриване
  4. Ихаааа, Весе...прекрасно предложение!
    Който няма време, а му се яде бобец - добро решение!
    Поздрави и прегръдки!
    Радвам се, че отново мога да чета твоите публикации...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, и аз се радвам, че ще съм по-често в компанията ви вече. От снощи чета и пиша в блоговете, то такива красоти, че не насмогвам, но карам подред - удоволствие ми е!

      Изтриване
  5. Веси, радвам се, че отново си сред нас, отпочинала и заредена с нови сили!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Хриси, и аз се радвам да ви следя по-изкъсо:))

      Изтриване
  6. Значи свърши почивката.....е,няма как.У дома си е най-добре и боба си е най-вкусен.
    Прегръдки,Весе....

    ОтговорИзтриване
  7. Така е, Веси - семейството като е щастливо и сплотено, няма как у дома да не е най-хубаво! Пожелавам ти винаги да ти е уютно и спокойно на душата! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мило дете(макар и вече почти мама, за мен си дете)! Желая и твоето семейство да бъде безкрайно щастливо и уюта, който умееш да създаваш да ви съпътства винаги. Прегръдка в очакване на новини...

      Изтриване
  8. Весенце,идва ми да затопя къшей в тази вкусна гозбица!Разбира се,че у дома е най-мило и сладко!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става, ама донеси от изкусителните ти десерти! Договорено?

      Изтриване
  9. Добре дошла и от мен! В такива случаи италианците казват: ''Casa, dolce casa'' :), смисъла е същия като заглавието на поста ти :)! И аз обичам боб с наденица та ако може маса и стол и за мен в ''При Веска''....
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Може, може столче, две, Ивана! А италианците...ги харесам такива емоционални и топли хора са - винаги съм усещала в себе си нещо южняшко...Ти май там живееш - В Италия?

    ОтговорИзтриване