МАРОКАНСКА БАНИЦА С КАЙМА И БАДЕМИ
Продукти:
500 гр кайма
2 глави, нарязан на дребно лук
2 с.л. олио
2 скилидки чесън
1 с.л. джинджифил
250 мл бульон
1/2 вр. магданоз
50 гр бланширани бадеми, запечени и нарязани на дребно
1 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. смляна канела
50 гр краве масло, разтопено
6 листа кори за баница
1 яйце, леко разбито
Приготвяне:
Запържваме каймата. Изваждаме и оставяме на топло. Загряваме останалото олио в тигана и добавяме нарязания лук за около 5-7 минути, докато омекне. Добавяме чесъна, джинджифила, като разбъркваме 1-2 минути. Връщаме каймата и бульона и след като заври, намаляваме котлона и готвим докато изври течността (около 20 минути). Ако е необходимо добавяме още малко бульон или вода и магданоза. Охлаждаме.
Смесваме нарязаните опечени бадеми с 1 с.л. пудра захар и 1/2 ч.л. канела и рабъркваме добре. Намазваме с масло 20-см кръгла тавичка. Намазваме една от корите с разтопено масло, отгоре поръсваме с 1/5 от бадемите, поставяме втора кора, мажем с масло и поръсваме с бадеми. Повтаряме с останалите кори. Поставяме така приготвените кори в тавичката като оставяме крайщата да висят отстрани. Добавяме леко разбитото яйце, каймата, разбъркваме и изсипваме сместта върху корите. Прихлупваме с висящите краища на корите и мажем отгоре с масло. Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна около 15 минути - до златисто. Изваждаме и обръщаме върху предварително постлана с хартия тава за печене. Връщаме във фурната за още 10-15 минути.
Режем на парчета и сервираме топла или със стайна температура. Много е вкусна и различна.
Пудрата захар в бадемите не се усеща.
*Рецептата е адаптирана от Е-Кулинар.
Много интересна рецепта..Комбинация от месо, канела, пудра захар, чесън и бадеми..Каква е на вкус?
ОтговорИзтриванеКанелата е характерна за тази кухня и все се каня да опитам дали ще ми хареса,но още отлагам.Веси,винаги намираш невероятно интересни рецепти!Хубав ден,мила!
ОтговорИзтриванеАля на вкус е ... вкусна :) На нас ни хареса, макари и различна, не се усещат натрапчиво нито бадемите, нито канелата и пудрата захар, нито чесъна.
ОтговорИзтриванеРоси, при мен ако са интересни рецептите, за теб какво да кажа...Хайде, не отлагай и пробвай този вкус, аз първо съм пробвала канелата в гръцка мусака с патладжани и ми харесва.