четвъртък, 28 април 2016 г.

Маков козунак

Снимката и приготвянето са стари, но козунака беше много хубав, затова го записвам тук.

Маков козунак



Продукти:
Тесто:
250 гр брашно
70 гр захар
70 гр масло
15 г прясна мая
2 жълтъка
120 мл прясно мляко
2г сол
Кора от лимон
50 гр брашно за разточване


Плънка (според мен е много, трябва да е на 1/2):
200 гр маково семе
130 гр захар
180р мл мляко
70 гр бишкоти
Канела
Кора от лимон


Приготвяне:

Сваряваме смления(аз не съм мляла) мак с млякото, добавяме захарта, надробените бишкоти, канелата, настърганата лимонова кора, разбъркваме и оставяме да изстине.
От изброените продукти омесваме тесто(аз месих в машната за хляб, като пуснах два пъти). Оставяме да втаса, докато удвои обема си, след което разточваме (раздърпваме с ръце, не с точилка) на правоъгълник и намазнаве с маковата плънка. Навиваме на руло. Тук приложих показаната от Гуинет техника за руска плитка. Оформена плитката, поставяме да втаса наново по обичайния начин, след което печем на 15 градуса до готовност на рулото.

*Рецептата е от списание кулинарен журнал, само промених оформянето











Няма коментари:

Публикуване на коментар