вторник, 30 септември 2014 г.

Кодрит кадир

Откакто отхрих преди години в нета рецептата за "Кодрит кадир" крем карамела остана на втори план. Много лесна за приготвяне е тази арабска торта, въпреки че първия път не вярвах, че ще се получи, атрактивна е и ужасно вкусна. В оригинал се приготвя със сухо мляко, но аз я правя по тази рецепта - с прясно. Ползвам тавичка с диаметър 25 см.

Кодрит кадир



за крем карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
5 гр бакпулвер
100 г брашно
2 с л какао

За карамела:
5 с.л. захар



Приготвяне:

За крема разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме също яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5 с.л. захар в тавичката. Изваждаме тавичката да изстине и стегне добре. Изсипваме сместа за крема.
След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
Слагаме тавата в друга, с по-голям диаметър тава с гореща вода. 
Печем на водна баня около 50 мин на 180С. 
Като изстине изваждаме от водната баня и прибираме в хладилника за една нощ. Това никога не можем да изпълним, толкова ни изкушава, че нападаме топло. Но истината е, че на другия ден е и по-вкусна, а и по представителна, може да се отреже парче, което е невъзможно да се случи преди този престой.






За тези, които не са опитали тази благинка – не отлагайте нито ден – бързо(ако не се чака да стегне), ужасно вкусно, с достъпни продукти и немалко като количество, много ефектно.





И само за сравнение - порцията преди да е стегнал сладкиша в хладилника, но тя е само за лакомници:) :






19 коментара:

  1. Наистина много ефектен, фин и ароматен сладкиш, Веси -
    разкошен в твое изпълнение и с чудесни снимки...
    Сърдечни поздрави и хубави есенни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ти ли ми говориш за чудесни снимки:), предлагам да ми предадеш някой и друг урок :)
      И за теб - чудесни да са идните красиво-есенни дни!

      Изтриване
  2. Ах,Веси толкова отдавна не съм го правила този прекрасен десерт.....
    Прекрасен ти се е получил!Благодаря ти за красивото напомняне:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря и ще чакам красивото ти повторение!

      Изтриване
  3. Веси,отлагам го вече сто години,мила,и всеки път като го видя и така ми се приисква да отмъкна парченце.Моите и двамата не ядат крем карамел и това е повода все да го прескачам,но някой ден ще го направя само за мен си.СТрахотен ти е станал,комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той и Росен не е много по крем карамела, но това си го хапва доволно, а честно казано и на мен повече ми харесва. Благодаря, Роси, ти пък ако направиш си представям как ще изглежда!

      Изтриване
    2. Така, искам точно в тези коментари да се включа. Защото и аз не обичам крем карамел (макар да е толкова хвален), но кодрит кадира си го тача много. И аз наскоро го правих и снимах. Ама нека отлежи малко и ще покажа. Сега ще се порадвам на твоя, Веси, прекрасен е! :)
      Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  4. Веси, обожавам го този сладкиш, а твоят е станал прелестен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче, благодаря ти! Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Весе, все се чудех на този кодрит...Ама май ще се прави. Снимките са много апетитни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айде, като се приберете - ще се подслаждате, затова там задръж положението с папането:))

      Изтриване
  7. аз мога да взема и порцията за лаконици, Веси :)) Толкова да обичам крем карамел.
    Страхотен ти е станал, нямаш и шуплички..... ммммм мечта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, то и аз все не мога да устоя и го почвам почти от фурната излязъл...въпреки че студен и стегнал е и по-вкусен.

      Изтриване
  8. Това си е висш пилотаж! Веднъж го правих и не останах много доволна от себе си...А при теб изглежда отлично! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Петя, блаагодаря, но не мисля, че имам особени заслуги. А ти не се отказвай, има такива несполуки, да не би да си го обърнала топъл сладкиша, или нещо рецептата да не е била точна, принципно лесно става и не изисква специални умения. Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Много изкушаващ, Веси!
    Обещали са ми домашно прясно мляко и като го получа непременно ще направя този популярен сладкиш по твоя рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Хриси, с домашно мляко ще е превъзходен! Хубава седмица нова.

      Изтриване
  11. Беше доста разпространен този сладкиш по едно време, но аз така и не го направих! Подстрекаваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, да - пострекавам, не е късно да го спретнеш Тили, предполагам младежа ще му се зарадва:) Поздрави и за теб.

      Изтриване