За първи път вчера чух за този десерт от източната кухня. Сподели ми за него Нафие, ето тази щура девойка, която упорито се бори да успее с малката си сладкарничка. И корите си купих от нея, и видях набързо клипче на телефона и. Стигаше ми, че е нещо ново, става бързо и хоп - още същата вечер го приготвих, по мой си начин и вкус. Това изобщо не е оригинална рецепта, прочетох, че от дълбока древност се приготвя, като първоначално целта е била да се съхрани по-добре нишестето, от което са приготвяли с розова вода тези кори, и впоследствие употребявали. Затова името е гюлач, от гюл - цвете. По-късно десерта се обогатява с прясно мляко, шам фъстък и зърна от нар, тогава именно става и дворцово ястие. До днес е особено популярен по време на Рамадан (Рамазан).

1 пакет кори за гюлач - не мисля, че може да се заменят с друго
3 ч.ч. захар
1 чаша орехи смлени
1 черен шоколад настърган
ягоди за украса
Веси,
ОтговорИзтриванетова различни кори ли са ? В смисъл по - дебели.Или класическите кори за баница.Прекрасен десерт.Не съм правила подобен.
Поздрави !
Съвсем различни са, аз за пръв път виждам.
ИзтриванеСтанка
ОтговорИзтриванеБез особенни претенции Веси може да пробваш тази рецепта за корите Гюлач:
Кори Гюлач
100 г царевично нишесте
100 г брашно
400 мл разбито яйце с малко прясно мляко (общо премерено количество)
розова вода
щипка канела
В купа се сипва нишестето и брашното. Добавя се млякото с яйцето малко по малко, като бъркате непрекъснато с помощта на телена бъркалка.
Сместта се прецежда в друга купа. Добавя се розова вода и щипка канела на ваш вкус. Разбърква се добре..
Загрейте тиган с незалепващо покритие. Сипете лъжица от сместа в него, все едно правите палачинки. Изсушете кората на слаб огън, от двете страни. Повторете до изчерпване на сместа. Оставете корите да изстинат и употребете в зависимост от желанието си.
С обич. :-)