събота, 16 април 2022 г.

Гюлач

За първи път вчера чух за този десерт от източната кухня. Сподели ми за него Нафие, ето тази щура девойка,  която упорито се бори да успее с малката си сладкарничка. И корите си купих от нея, и видях набързо клипче на телефона и. Стигаше ми, че е нещо ново, става бързо и хоп - още същата вечер го приготвих, по мой си начин и вкус. Това изобщо не е оригинална рецепта, прочетох, че от дълбока древност се приготвя, като първоначално целта е била да се съхрани по-добре нишестето, от което са приготвяли с розова вода тези кори, и впоследствие употребявали. Затова името е гюлач, от гюл - цвете. По-късно десерта се обогатява с прясно мляко, шам фъстък и зърна от нар, тогава именно става и дворцово ястие. До днес е особено популярен по време на Рамадан (Рамазан).



Необходими продукти:
1 пакет кори за гюлач - не мисля, че може да се заменят с друго
1 и 1/2 л прясно мляко
3 ч.ч. захар
1 чаша орехи смлени
1 черен шоколад настърган
2 ч.л. чай матча
ягоди за украса

Начин на приготвяне:
Първо се сварява млечния сироп. Докато е още топъл с малък черпак се сипва в кръгла голяма тава, с диаметъра на корите. Аз нямах чак толкова голяма и леко ги начупвах и намествах. Корите са твърди, сухи и трошливи. Върху млякото се слага една кора и отгоре отново се полива добре с черпака. Слага се втора, кора, полива се мляко, след третата сложих шоколад, след седмата орехи и отгоре също поръсих и орехи и шоколад, а също и чай матча, с който леко очертах сектори, украсих с ягоди.Оставих да се напои добре. Получи се приятен десерт, който мюсюлманите хапват по време на 









2 коментара:

  1. Веси,
    това различни кори ли са ? В смисъл по - дебели.Или класическите кори за баница.Прекрасен десерт.Не съм правила подобен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване