четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Усукана питка

Приготвих тази питка за Коледно-новогодишните презници миналата година, но едва сега споделям. Рецептата е на Таня Донева и е чудесна. Питката се получи много вкусна, но не така красива, като нейната. Причината според мен е леко по-мекото тесто, което при срязването и навиването се слепваше отново. Но от мама знам, че по-мекото тесто гарантира да не е сбита питката, да е по-пухкава.
Продукти:
1 яйце + 1 жълтък
30 гр прясна мая
180 мл хладка вода

180 гр кисело мляко
80 мл олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 700 гр брашно

2 с.л. меко масло
1 белтък за намазване преди печене


Приготвяне:
От първата група продукти се омесва тесто. Може да го направите на ръка, като предварително активирате маята. Аз лично месих в машината, на програма месене и втасване, за един час и половина.
Намазах кръгла тавичка с размери около 25 сантиметра с меко масло.
Втасалото тесто преместих върху набрашнен плот и го разточих на два правоъгълника с дебелина около 5-6 милилитра, единия по-малък от другия. Намазах ги с масло и ги нарязах на ленти по-късата страна, като от двете страни оставям по около 1 см неразрязан. Завих ги по диагонал на руло, което навих, в средата на тавичката малкото руло, и около него голямото.
Поставих във фурната на 50 градуса да втаса отново. Преди печене намазах с белтъка, поръсих леко с маково семе и усилих фурната на 180-200 градуса до готовност, за около 30-40 минути.
2 коментара:

  1. Чудесна се е получила и твоята питка Веси.Изглежда превъзходно.Да , и аз знам,че тестото трябва да е меко за погачи, мекици и пици.За някои сладкиши обаче трябва твърдо тесто.
    Прекрасно си се справила независимо, че чак сега публикуваш рецептата и снимките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване