четвъртък, 27 декември 2018 г.

Солено Коледно пънче за Стефановден

Честит имен ден, Стефи, и тук!



Вече ми се изчерпаха идеите за торта за този ден:) Правила съм какво ли не, показвала съм и тук. Тази година реших да е нещо солено. Идеята за това пънче видях при Вики, веднага го харесах, а ето и чудесен повод да го приготвя! Рецептата за блата обаче, видях при Лора и Стоян от Бон Апети. Плънката също промених и се получи това, което виждате долу. Наложи се да ползвам тавичка за еднократна употреба, заради пренасянето,  и подръчно фолио за контраст. Няма да мога да покажа и парче, макар да съм поръчала да ми снимат:))

за блата:
1 1/2 ч. ч. брашно
1/4 ч. ч. царевично брашно
4 яйца
500 мл прясно мляко
2 с. л. краве масло
сол на вкус

за плънката:
200 гр заквасена сметана
200 гр кисело мляко 4, 5%
200 гр сирене
2 червени чушки печени
копър
100 гр шунка или пушено филе
майонеза 3 с.л.

за измазване:
200 гр заквасена сметана
2-3 с.л. майонеза
бял пипер
сол




Приготвяне:
От изброените продукти се разбърква тесто, с миксер, кат към мокрите съставки се добавят сухите. Излива се в тава 40/40 см, застлана с хартия за печене, повдигната и по страните, поне 2 см. Изпича се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, до зачервяване.
Блата се навива, заедно с хартията, върху чиста кърпа и се оставя да изстине така. После се развива и се намазва със сместа от предварително разбитите сирене, сметана, мляко и майонеза. Поръсва се с нарязаните копър, печена чушка и шунка. Навива се внимателно отново с хартията и кърпата и се оставя за няколко часа, да се спои. Внимателно се развива и измазва с останалата сметана, разбъркана с майонезата, солта и пипера.  Украсява се с копър, ядки за шишарки и зрънца нар, или както ви харесва.
Стори ми се, че блата стана доста дебел, ако правя пак ще разделя тестото на две. Крема също се получи леко рядък и не успях да сложа достатъчно. Въпреки това се надявам да е вкусно!












4 коментара:

  1. Честито на именника Веси ! Чудесно руло за празника, бих го направила и хлебно както е при Вики.Но и така с печен блат ми хареса.У дома повече правя солени варианти на рула и торти, по - рядко сладки.Затова ще се възползвам и от тази вкусна идея.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можах да намеря такъв хляб, който е описала Вики, така ми се стори по-лесно, нещо като плачинков е блата.

      Изтриване