Рецептата за тези сладки имам от "Гответе с мен" от преди поне 7 години, публикувала ги е една дама, която не е от редовните членове, не знам името и.
Сладки с мас и орехи
Продукти:
половин буркан /компотен/ мас
2-3 с.л. олио
1 и 1/2 ч.ч.пудра захар
2 ванилии
1ч.ч. орехови ядки- смилат се и се изпичат леко във фурна
около 4-5 ч.ч. брашно.
Замесва се меката мас с пудрата захар, добавят се олиото, ванилиите и орехите. Следва брашното, малко по малко. Много лесно се омесва. Поема се почти цялото брашно, макар в началото да ви се струва че е много.Тестото трудно се точи затова се оформят с ръце топчета или полумесеци по желание.
Подреждат се в тава, без да се маже. Пекат се на 200 гр. до леко порозовяване отдолу.
Не чакайте да се зачервяват отгоре, защото ще прегорят орехите. Вадят се от тавата след като малко изстинат, защото са много крехки, аз доста счупих и познайте какво им се случи мигом.
Овалват се обилно в пудра захар.
Но сладките са много вкусни и пръкхави, топят се в устата, а са и лесни! Малко трудно се оформят преди печенето, затова някои направих на топчета.
Правих тези сладки за Коледа през 2017:), но тогава не успях да пусна рецептата!
Сладки с мас и орехи
Продукти:
половин буркан /компотен/ мас
2-3 с.л. олио
1 и 1/2 ч.ч.пудра захар
2 ванилии
1ч.ч. орехови ядки- смилат се и се изпичат леко във фурна
около 4-5 ч.ч. брашно.
Замесва се меката мас с пудрата захар, добавят се олиото, ванилиите и орехите. Следва брашното, малко по малко. Много лесно се омесва. Поема се почти цялото брашно, макар в началото да ви се струва че е много.Тестото трудно се точи затова се оформят с ръце топчета или полумесеци по желание.
Подреждат се в тава, без да се маже. Пекат се на 200 гр. до леко порозовяване отдолу.
Не чакайте да се зачервяват отгоре, защото ще прегорят орехите. Вадят се от тавата след като малко изстинат, защото са много крехки, аз доста счупих и познайте какво им се случи мигом.
Овалват се обилно в пудра захар.
Малко ме стряска мисълта за мас от магазина, Весе (защото си нямам село :( ), но тези сладки изглеждат толкова апетитни! Честита Коледа, бъдете живи и здрави и все така сплотени!
ОтговорИзтриванеСигурно и аз не бих посегнала, въпреки, че то само маста да бе...Всъщност тази си стопих сама, един приятел ми донесе неосолена сланина, работи в месарски магазин.
ИзтриванеБих те посъветвала да опиташ с масло, но няма да е същото. Честита Коледа! Бъдете здрави и благословени!
Mного вкусни сладки си приготвила, Веси! :)
ОтговорИзтриванеВесели празници от мен с пожелание за здраве и щастие!
Благодаря, Светле! Весели празници и за теб!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванебаба ми правеше навремето сладките с домашна свинска мас.Вече по селата не се отглеждат и животни, но все пак може да се намери хубава мас за сладки.Да, с краве масло не е същото, от маста сладките стават много пръхкави и вкусни.
Весели и честити Новогодишни празници ! Бъдете живи и здрави, благословени !
Някои сладки са по-хубави с мас, други с масло. Аз този път си стопих сама мас, от неосолена сланина.
ИзтриванеМного ги обичам тези
ОтговорИзтриванеМда, чудни са!
Изтриване