сряда, 14 март 2018 г.

Коренчета от спанак

Не мога да повярвам, че не съм публикувала тук тази рецепта, не че е нещо специално, напротив, но пък е нещо странно, различно, полезно и вкусно.
Ще има и скептично погледнали, дори мама ми се смее и пита "е, няма ли какво да ядете, че корени ще ядете, не се излагай". Обаче аз откакто научих рецептата, преди много години, от едно предаване, показа я певицата Маргарита Хранова, я правя най-редовно, толкова, колкото пъти готвя спанак.
От спанака ползвам всичко, нищо не изхвърлям, не от икономия, макар, че защо не - има хора, за които това е необходимо, а просто защото ни харесва и е полезно - количеството витамин С и желязо е повече отколкото в основния продукт.

Така че, наближава сезона, след като сте изчистили спанака, вместо да изхвърлите коренчетата, измийте и почистете старателно и тях и опитайте това:




Коренчета от спанак

Продукти ( не мога да дам точно, но все пак)
коренчетата на 1 кг спанак
3-4 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
бульона от варенето на коренчетата
1 жълтък
3-4 с.л. кисело мляко
чесън
копър
черен пипер



Приготвяне:
Коренчетата се почистват, ако трябва се остъргват власинките с нож. Отгоре от към дръжките на спанака се подрязват на около 2-3 см, отдолу връхчето също малко се подрязва. Измиват се хубаво. Сваряват се в подсолена вода до омекване, за около 5 минути. В дълбок тиган се запържват леко 3-4 с.л. брашно. Долива се бързо 1 ч.ч. студено прясно мляко, при непрекъснато бъркане, за да не стане на гранулки. Добавя се част от бульона до желаната гъстота на соса  и коренчетата, оставя се да поври и да се сгъсти. 2 минути преди да се свали от огъня се добавя 1 жълтък от яйце, разбит хубаво с няколко лъжици кисело мляко. Прибавят 1-2 скилидки счукан чесън, ситно нарязан копър и смлян черен пипер.Разбъркваме хубаво.
Вкусно, лесно, евтино, полезно.Опитайте.












12 коментара:

  1. Много интересно , Веси. За първи път чувам и виждам. Непременно ще я пробвам. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, много любопитно :) И аз за първи път чувам, но с различни корени дръжки може да се овкуси бульон, например. Пък е известно, че често остатъците, които изхвърляме, просто не знаем как биха могли да се използват. Тази рецепта е точно такъв пример :)
    Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, на морковите примерно ядем точно корена, по странно е да се ползват листата, но някои ги ползват.

      Изтриване
  3. Веси,
    аз задължително ползвам и коренчетата на спанака, събирам ги.Те са прекрасни за салати, но не само те - корени на билки също.Но твоето предложение също ще изпробвам - лесно, евтино и вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, препоръчвам ти ги и мисля, че ще ти допаднат.

      Изтриване
  4. За моите Апризи, правих кюфтенца от корени и дръжки. А тази яхния ми хареса... не ме е осенило. Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таман щях да кажа, че не е за канибали туй, но за щерките може:)

      Изтриване
  5. Интересно предложение Веси! Трябва да го опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ей за този вариант, никога не съм се сещала!Страхотно предложение. Ние много обичаме спанак и задължително ще се пробва :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, доста странно звучи, но на нас ни харесва:)
      На мен лично - повече от спанака, т.е. листата.

      Изтриване