Рецептата видях по телевизията при Лора и Стоян, в предаването "Бон апети". И понеже навън си е зима, ястието е доста подходящо за вкусна топла, питателна вечеря.
Необходими продукти:
2 средни кисели зелки
120 г бекон (сложих прошуто)
80 г патешка мас - от патицата
300 мл бяло вино
3 глави лук
2 скилидки чесън
1 ябълка
3 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. ким
сол на вкус
Приготвяне:
Първо се нарязва патицата на порции, по голямата част от кожата и мазнината около нея се нарязва и стопява на котлона в тиган с незалепващо покритие, прецежда се и се ползва отделената мас.
Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът се накълцва, а ябълката на кубчета. Запържват се в половината от патешката мас, заедно с нарязаното прошутото. Когато лукът започне да се карамелизира, се прибавят черният пипер, дафиновите листа и кимът. Зелето се нарязва на ивички и се запържва в останалата мас до омекване. Разбърква се първата смес и се прехвърля в дълбок глинен съд. Налива се виното. Патешките бутчета се почистват и капачетата им се оголват от кожата. Подреждат се върху зелето в съда. Покриват се с намокрена пергаментова хартия и съда се похлупва. Готви се около 4 часа на 150 градуса, с вентилатор, като фурната не се загрява предварително, за да не се спука глинения съд.
Вярвай... потекоха ми лигите! Тъкмо си чакам полета и се отбих при теб ииии...огладнях ужасно много!Страхотна рецепта:)Идеална за мразовитата ни пролет. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАма как ме зарадва само:) лек полет е късно да ти пожелая, но скорошно завръщане и да ни покажеш следващата вкусна рецепта!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеО, кисело зеле с патешко е любимо у нас :) Имам си един магазин за патешко месо аз и като стигна до него - зареждам :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Веси!
И ние с мъжо го харесваме, но дъщерята освен пилешко и свинско (не че и на тях не се мръщи) друго месо не яде, че и на зетя не слага:)
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванемного отдавна още когато баба ми беше жива готвеше патешко.Но никой у дома днес не е негов любител.Макар,че патешкото с кисело зеле и ябълки е чудесен избор за студен мартенски ден.Чудесно и много апетитно патешко се е получило.
Поздрави и лек ден !
Малко по тежичко и мазничко е патешкото, в сравнение с пилешкото, но пък има по-богат вкус и според мен е "по-истинско":)))
ИзтриванеЛеле, така апетитно си го снимала, че едното бутче направо ми се ще да го отмъкна! Обичам го това ястие! Поздрави, Веси!
ОтговорИзтриванеДавай, Кате!
ИзтриванеГрабвай го!