неделя, 4 февруари 2018 г.

Бавно печен свински бут



Отдавна си бях наумила да о правя, мислех по празниците около Коледа, но не направих. Снощи обаче се прибрах с тази идея в главата, прегледах в нета, но все нещо не ми допадаше, или времето за печене твърде много, до среднощ, или се маринова предварително, накрая си го направих по мой начин, може би по скоро подправките си откраднах от тук, там, но пак различно от това, което видях. Затова си записвам рецептата без конкретен източник, макар много да се захласнах по месните предложения тук.
И така..., моя бавнопечен бут се оказа с 1 час по-бавно печен от всеки друг:) Роди се направо виц. Мъжа ми като се прибра от втора смяна, късно и пита какво съм готвила -  "бавно бавно печен свински бут". " Е, как така?" "Еми така, сложих го във фурната и след един час установих, че не съм я включила" Та така:)




Продукти:
1 парче свински бут, около 1,5 - 2
мащерка
риган
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
мед
горчица
зехтин
сол

200 - 250 мл вино или бира



Приготвяне:
Измития и подсушен бут се осолява добре, натрива се с горчицата и меда и се наръсва отвсякъде със сухите подправки. Поставя се в глинен гювеч с капак, полива се със струйка зехтин и течността, затваря се и се поставя в студена фурна. И така за 1 час:), шегувам се, разбира се, включва се фурната на 220 градуса, докато заври и после на 150 градуса, пече се около 3 часа. Отваря се капака и се запича за още около 15 минути, да се получи апетитна коричка. При печенето се е получил чудесен сос, с добра консистенция. Аз сервирах чак на другия ден, че стана късно, след 23 часа. При сервиране се реже парче и се полива със соса. Би могло месото да се накъса, просто като мозък е.









4 коментара:

  1. Веси,
    чудесно бавно печено свинско от бут се е получило.Не съм ползвала горчица за намазване на месо, но имам подобни рецепти.Идеална зимна рецепта.
    Поздрави и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Отдавна се каних, но добре се получи!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, Весе, благодаря за идеята! Този бавно-бавно печен свински бут ще се пробваме да го пекнем в нашата любима джаджа - мултикукито ни. И непременно ще споделим резултата! Макар че вече имаме едно печено свинско каре, ще направим и твоя апетитен бут. Само че с разход на електроенергия - поне наполовина по-малък! Много искам да видя какво ще се получи!

    ОтговорИзтриване