сряда, 21 февруари 2018 г.

Къри с пуешко и тиква

Имате ли още тиква?
Всъщност "копчето на балтона" тук, бе останала консерва кокосово мляко. Реших да я вложа в нещо солено, готвено. 
Разрових се и ме впечатли тази рецепта. И една тиква чакаше подобаваща идея. И пуешки бутчета имах:) Оказа се, че и всички подправки са на лице, но ако при вас не се намират, набавете ги, много са важни!



Необходими продукти:


600 г месо от пуешки бутчета - купувам от Лидл, много са хубави
400 г тиква
200 г дългозърнест ориз, ползвах тайландски жасминов
20 г корен джинджифил
600 мл пилешки бульон
300 мл кокосово мляко
4 скилидки чесън
2 глави лук
3 с. л. олио
сол  на вкус




за подправката:
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. кориандър на зърна
1/2 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чимен
1/2 ч. л. синап
2 шушулки кардамон


Начин на приготвяне:

Шушулките на кардамона се отстраняват и семенцата се стриват хубаво в хаванче, заедно с кимиона, кориандъра, синапа, чимена, куркумата и червения пипер. Пуешкото месо се реже на кубчета. Тиквата се обелва, почиства се и се реже на кубчета с размер 1 х 1 см. Лука се реже на полумесеци. Чесъна  и джинджифила се наситняват. В съд с дебело дъно се загрява олиото и в него се запържва месото. Когато придобие златиста коричка се запържват чесъна и джинджифила. Щом станат златисти, се добавя лука. Когато и той се запържи, се поръсват стритите подправки. Налива се бульона, прибавят се тиквата и кокосовото мляко. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност и редуциране на соса, отнема около час. Овкусява се със сол. Оризът се сварява във вода и сол, според упътването на опаковката, в случая 2:1. 
Кърито се сервира с ориза.






Изобщо не се колебайте да го опитате - невероятно ароматно и вкусно е! Мъжа ми даже го хареса, като заклет традиционалист:)

2 коментара: