понеделник, 29 януари 2018 г.

Царската туршия на мама

Мама я прави откакто се помня, един два пъти правих и аз, макар нейната да си е по-вкусна:)
Тази година нещо не ни вървят туршиите, аз имам проблем със стомаха и избягвам, а останалите нещо не посягат, явно аз съм основния им почитател. Но винаги трябва да има зимнина, дето се вика - има приятели, ако не ние - те ще хапват:)
Всяка есен си мисля да пусна навреме рецептата, но не успявам, затова сега, пък когато и на който трябва - ще я намери, най-вече аз:)

Продукти:
5 кг червени камби (аз съм ползвала смесени - зелени и червени)
2 кг карфиол
1 кг моркови
200 гр целина - глава и листа
500 гр захар
250 гр сол
1 л оцет
500 мл олио
черен пипер

Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и се поръсват със захарта, стоят 2 часа. Сока се отцежда и към него се добавят оцета, олиото, солта, черния пипер. Кипва се и се заливат зеленчуците. Оставят се да изстинат и тогава се пълнят в буркани. Може да се стерилизират за 3 мин, или ако не се стерилизира се слага аспирин, или се хапва по-бързо:)



4 коментара:

  1. На мама е най хубавата!
    Разкошна туршия Весе! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    от доста години вече и ние имаме здравословни проблеми.Научихме се да правим обикновени туршии само със сол, но слабо солени.Те са много вкусни и здравословни и сега много бързо, светкавично свършват.А зелето също го правим слабо солено, с лимон, с царевица, с хвойна.Така пием и зелевата чорба като напитка зимата.Тя е слабо солена и много вкусна и полезна.
    Твоята туршия също е вкусна, навремето сме правили подобни.Трябва обаче да е слабо солена, тогава ще е по - хубава и здравословна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, така сме свикнали през годините, че всичко ядем и правим солено, даже повече от обичайното. За зелето специално знам, че като сме коментирали в службата кой колко сол слага, моята рецепта е с двойна сол от останалите. Всичко друго мога да вкуся, но ако не ми е достатъчно солено - не хапвам, знам че е вредно, но не мога да го преглътна безсолно ли е...
      Пък и нали солта държи зеленчуците да не се развалят, как така слабо солени, не се ли смиват веднага?

      Изтриване