вторник, 10 януари 2017 г.

Руло "Скърцащ сняг"


За днешния ледовит 10 януари реших в блога да представя  едно руло, по рецепта на Бети. Снимките и изпълнението са стари. Но днешния ден е празничен.
Повода е рождения ден на моят баща. 
Да ми е жив и здрав, пожелавам му една спокойна година. Напоследък е уморен и тъжен. Понякога си мисля, че аз го разбирам най-добре...
Старала съм се никога и с нищо да не го нараня и дано е така винаги.
И макар да не си говорим такива неща на живо (еми такъв си е), на мен ми се иска тук поне да му кажа:
Тате, обичам те!


Продукти:

за сместа за рисуване на снежинки:
15 г масло
15 г пудра захар
1/2 белтък
10 г брашно
10 г какао д-р Йоткер

за блата:
3 големи яйца-разделени
1 жълтък
100 гр.брашно
80 гр. захар

за пълнежа:
200 гр черен шоколад
300 мл млечна сметана
около 100 гр целувки- натрошени на едро


Приготвяне сместа за снежинките:
Смесете 15 гр стопено масло с 15 гр захар. Добавете яйчния белтък, 10 г брашно и 10 г какао и разбийте добре. С фунийкка илипликче, с отрязано връхче с отвор 1 мм нарисувайте снежинки върху хартия за печене. Сложете във фризера.
Приготвяне на рулото:
Разбийте много хубаво яйчните жълтъци със захарта. Разбийте яйчните белтъци на твърд сняг,може да добавите 1 ч.л. лимонов сок, и започнете да добавяте към жълтъците, като редувате с брашното. Разбърквайте леко, колкото да стане еднородно тесто. Тестото трябва да остане въздушно и леко.
Изсипете сместа върху хартията със снежинки на равномерен слой, и ако е необходимо загладете с широка шпатула или нож. Печете за около 7-10 минути. Наблюдавайте и ако се получи надигане, леко боцнете мястото. Пробвайте за готовност с клечка на 5-та минута. Пече се доста бързо.
Леко навлажнете чиста  кърпа. Върху нея обърнете блата и отделете хартията. После върнете блата обратно в хартията и завийте на руло, така че снежинките да са от външната страна.

Приготвяне на пълнежа:
Начупеният шоколад се поставя в купа.
Сметаната се загрява до кипване и се изсипва върху шоколада. След няколко минути започва да се бърка до гладка еднородна смес. Оставя се в хладилник да се стегне.
Когато е вече втвърдена, разбийте с миксер и нанесете по повърхността на рулото. Поръсете с натрошените целувки и леко притиснете. Завийте на стегнато руло. Опаковайте в свежо фолио и оставете за няколко часа. Рулото се реже с остър и чист нож, след всеки разрез. По-вкусно е на следващия ден.:)
Целувките са запазили своята хрупкавост и идеята за усещането при вървене по сняг е пресъздадена.


Бети, благодаря за чудесната рецепта, с вкус на ледена зима, каквато е навън! 
Приготвяла съм рулото преди няколко години, днес ще се подсладим с друго. Рядко успявам да снимам и пусна рецепта в същия ден, когато е повода, особено ако е работен ден, освен ако не съм подготвила от предния. 
Но пък днешния ден е чудесен да публикувам тук твоята рецепта, със сигурност ще направя пак и ще сменя снимката. Гарантирам обаче за вкуса!











г

8 коментара:

  1. Веси,
    честито на рожденника, да ти е жив и здрав още дълги години, да споделя радост и вълнение дълго с теб.Чудесно руло, много интересно рисувано със снежинки.Бети е представяла подобни рецепти.Великолепна изненада за чудесен празник.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мелси, Ели! Рулото на Бети е чудесно. С тате няма да се видим в близките дни, но когато се видим - ще се опитам да го зарадвам с нещо сладичко!

      Изтриване
  2. Веси рулото е много красиво и предполагам все още усещате прекрасния му вкус...!
    Да е жив,здрав и щастлив милият ти баща,дано тъгата да отмине бързо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Миленка! Рулото си струва да се повтори, а ти - опитай!
      Понякога не е достатъчно да си добър син, брат, съпруг, баща за да бъдещ щастлив...та така и тате...

      Изтриване
  3. Честит и благословен да е татко ти, Весинка! Странно защо, но с най-близките и обичани хора, често ни е най-трудно да си казваме "Обичам те". Нека ти е здрав! Рулото е прекрасно, сигурна съм, че много ще го зарадваш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Зоринка, дай боже! Така е, татко не показва много чувствата си, не и с думи, но за него семейството и децата винаги са били на първо място.
      Ще видим какво ще му приготвя, като се видим, че сега в тоя студ, пък и по средата на седмицата всеки си стои в дома:))

      Изтриване
  4. Рулото май ще се изпробва, Веси. Лесно и много вкусно изглежда. А рожденикът - да ви е жив и здрав и нека забрави що е умора и тъга!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Вили, дано!
    А рулото опитай, ефектно и вкусно е!

    ОтговорИзтриване