вторник, 27 декември 2016 г.

Стефанов ден - къщичка в снега се гуши...

Стефанов ден е!

У дома имен ден има зетя!
Желаем му от сърце да е много здрав, да постига по-лесно мечтите си, да намира време и за почивка, да обича все така силно нашето слънчице и също да бъде обичан от нея винаги! Да дарява и получава повече ведро настроение, а лошото  да остави за тези, на които им отива, винаги да намира причина да се усмихне и да я търси у другите!


И тъй като от септември децата си имат своя вила недалеч от София, една стара, симпатична къщичка, с много приятно дворче, на чудесно местенце, не ми беше трудно да избера какво, освен обичайните торти, да му приготвя за днешния празник. 



 За първи път правя медена къщичка. Но това не е каква да е медена къщичка, а една точно определена, тяхна си къщичка, която има нужда от ремонт, но има неописуем чар и така.




Рецептата по която приготвих къщичката си е моята рецепта за меденки, добавих само какао, за по-тъмен цвят. Ще я напиша и тук, за по-лесно.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода,1 с.л. оцет
5 с.л. течен мед
около 3 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела 
1 с.л. какао






Приготвяне:


Омесва се тесто от горните продукти, аз меся в робота, но може и на ръка. Тестото е средно меко, да не лепне, или съвсем малко.






Първо проектирах всичко на хартия. После разточих тестото върху пекарска хартия, на няколко части - 4-5. Наложих мострите, изрязах формите, като оставях разстояние между тях, отстраних излишното тесто. Сложих в загрята на 200 градуса фурна и пекох до леко потъмняване, около 10 минути на тава.
Къщичката е с приблизителни размери 25 на 15 см. Това тесто ми стигна за нея и оградата, като ми остана за около 20 бр. сладки.




Оставих частите да изстинат в тавите, за да не се начупят или изкривят. После слепих с разтопен карамел. Много бързо стяга и се наложи да затоплям доста пъти, но пък по-добре залепва, без опасност от срутване.


Отгоре украсих с айсинг от разбити с миксера:

1 белтък
2-3 капки лимонов сок
250-300 гр пудра захар

Айсинга изсиах в пликче, на което срязах леко крайчето и украсих хоризонталните повърхности и покрива. Поръсих с пудра захар. Това е...



И се получи магията...
Видях я в очите на децата, обичам да им доставям радост, струва си...това е най-удовлетворяващото усещане!
Пренесохме се в една мъничка къщурка, на 60 км от тук...с пукащи дръвца в печката, с билков чай в чайника и топла баничка във фурната...

Къщичка в снега се гуши...




Честит празник на всички празнуващи днес!

Честит празник и тук на моите скъпи приятелки - Танчето и Стани! Бъдете здрави и нека мечтите ви се сбъдват, добрите хора, като вас, постигат своето щастие! Прегръщам ви!

8 коментара:

  1. Честит да ти е Стефчо, Веси! Много да обича Ради и да се слушкат :) А къщата е страхотна, нищо, че има нужда от ремонт, ще я стегнат, ще си я напълнят с мебели и детски смях, надявам се скоро.
    прегръдки за теб и честита Коледя!

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, от твоите уста в божиите уши, дет се вика:))
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    от тази къщичка по голяма изненада както се казва : " Здраве му кажи ! ".Чудесна и много красива, великолепна идея.Честито на именника, да е здрав, да постига мечтите си и да крепи семейството.
    Весел празник !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна къщичка ...,
    и здраве, много любов и щастие, топлина и семеен уют за Ради и Стефан!
    Мил жест от твоя страна,Весе, поздравления и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Жив и здрав да ви е именикът, Весе!
    Къщичката е чудесна! С много щастливи спомени да я напълнят Ради и Стефан, а и теб честичко да канят в нея. ;)
    Поздрави и усмивки за всички ви!

    ОтговорИзтриване