петък, 30 декември 2016 г.

Торта "Принцеса"



Отдавна се каня да ви представя тук една от най-вкусните торти, които съм правила и хапвала - торта "Милка",от блога на Вероника.
Приготвяла съм я, и снимала, преди 6 години, и непременно ще направя пак. Вложила съм много любов и старание от себе си, защото това беше торта за рожден ден на моята принцеса,  затова така съм кръстила и тортата .

Но мисля, че сега празниците също много и подхождат, затова и реших да я споделя днес!


Торта Принцеса


Продукти :
за 3 блата :
10 белтъка
250 гр пудра захар
300 гр смлени лешници (предварително опечени и обелени )
2 с. л. брашно

за крема :
10 жълтъка
1 л прясно мляко
3 пудинга с варене " Д-р Йоткер " ванилия
250 гр меко масло
200 гр млечен кафяв шоколад 
300 гр бял шоколад 
3 супени лъжици брашно
150 гр захар
100 мл сладкарска сметана
2 пак. желатин

за глазурата
250 мл течна подсладена сметана
2-3 с.л. захар
120 гр млечен шоколад 
30 гр масло

за украса:
ако сте ползвали цялото количество на горния шоколад
още по около 30-40 гр кафяв и бял шоколад за намазване на звездичките и борда

Приготвяне на блатовете :
Разбиваме белтъците и захарта на пяна, прибавяме смлените лешници и брашното и разбъркваме с дървена лъжица.
Изпичаме 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна - за всеки отива по 1 ч.ч. от сместта.
Блатовете се изпичат бързо и се оставят да изстинат напълно.

Приготвяне на крема :
Сваряваме 800 мл от млякото. В останалите 200 мл студено мляко разбъркваме с миксер жълтъците, брашното и пудингите. Дръпваме млякото от котлона да се поохлади и на много тънка струйка добавяме от него към яйчено - пудинговата смес. Разбърквме енергично до пълното смесване на продуктите. Отново поставяме крема на котлона и на много слаба степен го варим, докато се сгъсти. Дръпваме настрани.
Приготвяме желатина, според указанието и го смесваме с крема.
Оставяме кремът да се охлади, прибавяме разбитата сметана, заедно с мекото масло до хомогенност.
Разтопяваме на водна баня отделно белия и кафявия шоколад.
Разделяме крема на 2 части, в едната част слагаме белия шоколад, а към другата част - млечния кафяв шоколад.
Разбиваме двете части с миксер.
Сглобяваме тортата във форма със свалящ се ринг, като редуваме блат, кафяв крем, блат, бял крем и блат накрая.

Приготвяне на глазурата:
Слагаме сметаната и захарта в съд на котлона. Малко преди да заври дръпваме и добавяме натрошения шоколад. Бъркаме енергично, докато се получи еднородна смес. Добавяме и маслото и пак хубаво разбъркваме. Като се поохлади изливаме глазурата върху блата в ринга. Поставяме във хладилника поне за една нощ, за да стегне крема и глазурата и да може да се реже.

Изрязваме звездички от фолио /ако нямате такова, рисувано с бял и кафяв шоколад, може да направите и просто бели или кафяви звездички върху хартия за печене/

С част от белия шоколад намазваме с четка няколко звездички с бял и с кафяв шоколад. Оставяме и тях в хладилника да стегнат.

На другия ден изваждаме тортата от формата внимателно, намазваме лента с височината на тортата за борд с шоколад и я залепваме отстрани. Слагаме в хладилника за 15 минути. Вадим, отлепяме фолиото. Забождаме звездичките върху тортата и сме готови...за снимка...а после и за хапване




2 коментара:

  1. Много красиво изглежда тази торта Веси.Но явно е подходяща за големи празници, продуктите са в големи количества, особено яйцата.Но е чудесно това отрязано парче.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Красива е, да, и наистина е голяма, но пък е много, много вкусна, една от най-вкусните торти, които съм правила и яла!

    ОтговорИзтриване