понеделник, 26 декември 2016 г.

Розичките на мама

Тази година имах много малко свободно време, за да приготвям коледни сладости, да не кажа - никакво. И публикации нямах време да подготвям. Крадях си обаче часове от денонощието и успях да приготвя до 23 декември 5 вида сладки - бисквитки с боровинки, бирени топчета, меденки, шоколадови звездички и тези розички, които мама приготвяше много преди години (сега май много не и се занимава). Не успях обаче слепя звездичките, и да ги тунквам, та го сторих една вчера, не успях да украся и меденките, може би днес по-късно, които оцелеят. 
Но преди да ви представя розичките - част от украсата у дома, пак в откраднатите минути.

















А сега - към рецептата, за мен - с дъх на детство:)



Продукти:
1 и 1/2 пакетче маргарин от 250 гр
4 твърдо сварени жълтъка
6 с.л. пудра захар
350 гр брашно, или колкото поеме
шоколадови капки или 1 с.л. какао



Приготвяне:
Жълтъците се стриват със захарта,добавя се стопения, но студен маргарин, брашното и се меси твърдо тесто, което с помощта на шприц се оформя на розички. Може част от тестото да се оцвети с какао и да се направят малки топчета, които се поставят в центъра на розичката. Аз сложих шоколадови капки за печене. Пекат се на 180-200 градуса, на вентилатор. Много бързо порозовяват и са готови. Поръсват се обилно с пудра захар.




Шприца ми е съвсем простичък - метална фунийка, със звездовиден край. Стар е и малко се е разпаднал, та се поизмъчих да избутвам с палеца тестото. Пък и палеца ми е тъничък и доста трудно ми се получаваха розичките.

9 коментара:

  1. Веси,
    много красива и стилна украса.При мен е доста по - ограничена, но пък е красива също и придава празнично настроение.Чудесно, много красиво е и в твоят дом.А сладкишите - колко много си приготвила ? Страхотни сладки.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сега осъзнах, че съм загубила блога ти, добавих го. Преди време чи изчезна целия списък с блогове, които следя. Наложи се да ги добавям ръчно отново. Как съм пропуснала твоя, не зная, а се чудех и мислех, че не ми излиза отгоре в листата, защото не пишеш. Е, сега видях и добавих! Отивам да разглеждам:))

      Изтриване
  2. Ели, благодаря ти! И аз не се съмнявам, че си създала в дома си празнично настроение - с украса, с вкусни рецепти, и с чистото си сърце! Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      и при мен преди време, не знам защо се загуби списъкът с блогове, които следя.Изчаках и не добавях ръчно нищо.След известно време списъкът отново се появи.Сигурно е имало някакво смущение, което е било в блоговете като цяло.
      Весели и благословени , мирни празнични дни ! Здраве и чиста вяра, чисти сърца и души в семействата в нашата изстрадала родина !
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Ех, да знаех, и аз бих изчакала:)

      Изтриване
  3. Ааааа Весе, такава рецепта със жълтици много интересно :) Изглеждат чудесни! И сигурно хрупкави?...Имам въпросче нямат ли мириз на жълтък след печене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Аля, много са интересни, с начина на приготвяне, не мирише на жълтък, не са хрупкави, крехки са по-скоро.

      Изтриване
  4. Честита Коледа,Веси!Нека сте здрави и щастливи всички прекрасни хора в дома Ви!Розичките са великолепни!

    ОтговорИзтриване