вторник, 13 декември 2016 г.

Супа топчета

Една от най-често приготвяните супи у дома. Обичаме я всички, което много ме улеснява, не са много ястията, които да хапваме и четиримата. Ето как най-често я приготвям, макар никога да не е една и съща, все нещо променям в движение.

Продукти:
около 500 гр кайма
1 глава лук
1морков
1 чушка
целина
2-3 с.л. универсална подправка (аз си приготвям домашна)
шепа ориз
чубрица
сол
черен пипер
олио
2-3 с.л. брашно
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко


Приготвяне: 

Първо си приготвям топчетата. Омесвам каймата само с чубрица, черен пипер и сол. Оформям топчета, които слагам в тавичка, в която съм сипала брашното. След всеки три-четири топчета раздрусвам  тавичката, да се овъргалят топчетата в брашното. 
Задушавам в тенджера с олио нарязаните лук, морков, чушка, целина, добавям и подправката. Наливам вода и изчаквам да заври. Тогава пускам внимателно топчетата и измития ориз. Добавям солта, чубрицата и черния пипер и оставям супата да ври на среден котлон до готовност. Супата е готова след около 30-40 минути, при сваряване на ориза, тогава и каймата е готова. Разбивам яйцето с киселото мляко, дръпвам тенджерата от котлона и наливам в купата със застройката от горещата супа внимателно. Следва обратно наливане на застройката в супата.
Аз обичам да си нарежа свеж копър в порцията. както и лимон:)




2 коментара:

  1. Веси,
    супата топчета е класическа и много вкусна.И аз правя топчетата само от кайма, не ги овалвам даже и в брашно, пускам ги във вряща вода.Има безброй варианти, но се получава много вкусна топла супа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биха могли и да не се овалват в брашно топчетата, но така става по-плътен и бульона, както и да е - все е вкусно!

      Изтриване