събота, 31 декември 2016 г.

Добре дошла 2017 Година с капама

Това ястие обикновено приготвям за Коледа. Правя го по моя си рецепта години наред. Тази година обаче основното меню в коледната вечер беше друго, а реших да направя капамата за посрещане на Новата 2017 година! Много е вкусна, и то точно за празничен ден, ако се направи по друго време не е така вкусна, да...магия!

Снимки добавена 01.01.2022






Продукти за около 8 човека, макар че обикновено остава доста:
2 големи кисели зелки
10 пържоли от свинско месо (вратни или котлети)
10 порции пилешко месо
10 парчета телешко месо (това напоследък пропускам, че децата не го ядат)
10 парчета наденица (най-добре пушена, луканкова или подобна)
700-800 гр.кайма
1 - 1/2 ч.ч. ориз
2 стръка праз лук
около 200 гр осолена сланина или бекон
чубрица
джоджен
черен пипер
червен пипер
пушен пипер
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. зелев сок
олио


Снимка 2017

Снимка 2017



Рриготвяне:

Първо си подготвям листата от зелето, в които ще завивам сармите. Отделям ги и изрязвам жилката или най-добре я отстранявам съвсем.
В дълбок тиган с повече олио, задушавам нарязания на ситно праз лук, докато се изпари течността, добавям измития ориз и бъркам, докато стане стъклен. Дръпвам от котлона и добавям червен пипер, черен пипер, чубрица, джоджен. Слагам и каймата, като хубаво надробявам с лъжица и разбърквам. Нарязвам 1/3 от сланината на ситни кубчета и също размесвам в сместа.
На дъното на голям съд (аз имам специален, с капак), но може и в тенджера с капак, но изцяло метална или пък калена, нареждам ред тънко нарязана сланина, нареждам парчета свинско, поръсвам пушен пипер. Навивам сармите и ги подреждам върху месото, следват парчетата наденица, отгоре нарязвам от останалото зеле, поръсвам чубрица и черен пипер, ред телешко месо, зеле, пилешко, зеле. Отгоре пак нареждам на тънко сланина. Изсипвам зелевия сок и виното, струя олио. Завивам всичко с два-три цели листа от зелето, плътно, да е като завивка. Слагам във фурната и включвам на 25 градуса, докато заври, намалявам и оставям да къкри 3 часа. Става като мозък всичко - крехко и страшно вкусно!



Снимките ми са стари, но ще добавя тук и новите:)П

Добре дошла 2017 Година!

Ще изпратя старата година с благодарност - че сме живи, здрави, че бяхме щастливи, аз и близките ми! 
Ще смиря гнева, болката и обидата от лошото, което слава богу беше малко.
Ще посрещна Новата с молитва - да сме живи, здрави и щастливи - аз и близките ми! 
Ще си пожелая да изпитвам по-малко гняв, болка, обида.
И дай боже Новата да е поне толкова добра, колкото отминалата!
И ще си пожелая мечти! Ще пожелая на себе си и на близките си работа, която носи удовлетворение, почивка и пътешествия, които зареждат, спокойствие, което е така нужно в напрегнатото ежедневие! 
Ще си пожелая Бог да ни напътства в правилната посока, да не допуска да сторим зло, но и да не допуска злини срещу нас!
Ще си пожелая обич, обич, обич!
И на вас, всички мои приятели, мои близки, мои колеги, познати и хора, случайно отворили блога ми, и добронамерени към мен желая от сърце да сте живи, здрави и щастливи!
И каквото си пожелаете, нека бъде!

Да я посрещнем - с вяра, надежда и любов в сърцата си - Новата 2017 Година!

И снимка от Коледа 2018


4 коментара:

  1. Честита Нова Година!
    Нека бъде здрава,щастлива и щедра!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и за теб, Дани!
      И пожеланията нека се връщат към теб, удвоени!

      Изтриване
  2. Веси,
    капамата е традиционно ястие за празниците.Но понякога правя и за Бъдни вечер капама , постна .И двата начина - постна и месна са по - бързи, резултатът е вкусно ястие.
    И аз ти пожелавам мир, благодат , здраве и удовлетворение през новата година.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и у дома е традиционна, обикновено за Коледа.
      Но как постна, не съм чувала, какво слагаш в постната, дори не може да ми хрумне:))

      Изтриване