Яхния с телешко и картофи
1 кг сварено телешко1 кг картофи
1-2 моркова
червен пипер
пушен пипер
200 мл червено вино
200 мл бира
200 мл бульон
олио
копър
Приготвяне:
Сварявам телешкото месо. Аз го варя в тенджерата под налягане, според упътването, но около 50 минути, месото ми е истинско, домашно, от младо теле, но не млечно, не го харесваме.
Задушавам в мазнината нарязаните на ситно моркови, картофите, на по-едри парчета, слагам червения пипер и в същата минута наливам бирата, виното и бульона от варенето на телешкото месо. Количеството на течността зависи от сорта на картофите, от това дали искате по-гъста или по-рядка яхния, така че може да сложите повече или по-малко. Посолявам, добавям и пушения пипер, който придава страхотен вкус. Оставям да ври на слаб котлон до готовност на картофите и сгъстяване. При поднасяне поръсвам с копър.
Случайно комбинирах двата вида алкохол, защото само по толкова се намираше у дома, добавих и бульон, само защото не бе достатъчно течността, но се получи много вкусно и пикантно.
Да бе жив Жоро би те запитал "Къде ти е соса на яхнията, Весе?" :) Сетих се, че някой беше публикувал рецепта за някаква яхния и той коментира, че в яхнията има сос :))) Много ми харесва така без соса, често правя подобно, но с друго месо, в тавата, за да може да извира соса
ОтговорИзтриванеДай една чинийка насам, без друго имаш няколко, Веси :)
Ееех...за мен критиката на Жоро винаги е била градивна.
ИзтриванеИ Я щЕх да задам същия въпрос, ама и кат` на мене ми харесва почти без сос и прекарано през фурната!
ОтговорИзтриванеПепи, тези резервните чинийки са явно за нас ...
Дърпай чинийката, че ще замине:) яхнийка или не:)
ИзтриванеЩом има толкова чинийки и аз се нареждам ;) Харесвам да готвя с алкохол, вкусно става! Чудна се е получила яхнията, Веси! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТеди, и аз обичам да готвя с алкохол, но рядко го комбинирам, тук се получи чудесно с двата вида.
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепо нашия край казват яхния на ястие с много стар лук и сос.Но в различните краища на България понятията са различни - напр. на пиперките, които са за пълнене и печене казваме пипер, а на лютите чушки - чушлета.Но не навсякъде е така.Много отдавна не съм правила телешко с картофи.И благодаря,че ме подсети.
Вкусно ястие се е получило.
Поздрави !
Е, Ели тук лук няма, соса е малко, но яхния или не - вкусна гозба бе:)
ИзтриванеНие си казваме чушки на всички видове чушки:), а пипер - само на черния и червения:)