За Благовец избрах да публикувам тази много любима питка, макар днес да не успях да направя.
Рецептата е на една прекрасна кулинарка, която уви вече не се изявява публично с това свое умение - Веси (Венс), от форума на "Гответе с мен".
Поздравления и към нея, и към всички приятели и прекрасни хора, администратора и модераторите, които намерих там. Уви новите собственици съсипаха този прекрасен форум.
Венс пече питката в загрята фурна, но аз я слагам в студена, сами изберете как ще я изпечете, но при всички случаи е чудесна.
Честито Благовещение и нека бъдем здрави всички!
Питка няма, но ще подсладим с крем карамел, който още се печеееее:))
Многоетажна питка
Продукти :
2 бр.яйца + 1 белтък
200 гр.кисело мляко
200 мл вода
30 гр масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха
1 с.л. сол
1 ч.л.захар700 гр брашно
Плънка:
І слой - натрошено сирене, разбъркано с 2-3 с.л. лютеницаІІ слой - топено сирене на парченца и настърган кашкавал
ІІІ слой - луканка, нарязана на ситно и чубрица
1 жълтък с 1 ч.л. олио за намазване на питката и тавата
сусам и маково семе за поръсване
Приготвяне :
От първите продукти замесваме тесто. Разделяме на 4 равни части и оставяме да втаса около 15 минути. Всяка част разточваме на дебела кора , колкото големината на тавата, в която ще печем питката, при мен 30-35 см.
Намасляваме тавата и поставяме първата кора. Върху нея ръсим първата смес със сирене и лютеница. Следва втората кора и плънка от настърган кашкавал и нарязано топено сирене. Върху плънката поставяме третата кора и ръсим парченца луканка и чубрица.Завършваме с четвъртата кора, с която завиваме питката, като подпъхваме под първата кора. Оставяме да втаса около 30 минути.Намазваме я с разбит жълтък с малко олио, поръсваме със семената и печем в студена фурна на 200 градуса.
Впечатляваща апетитна рецепта, Весе!Благодаря, че я сподели! Поздрави, Валя!
ОтговорИзтриванеВълчи апетит отваря, нали?
ИзтриванеЧудесна и със сигурност много вкусна питка, Весе!
ОтговорИзтриванеВ случая редена на пластове, но иначе си е като пица калцоне или стромболи. У нас момчетата си умират за подобно месено. :)
Че защо да я кръщаваме с чужди имена, Ирме, даже многокатова пита бих я нарекла:)Каквато си чевръста, може и да си замесила вече за момчетата:)
ИзтриванеНе съм я правила,но обещавам си да и се порадвам на следващия Благовец!Поздрави,Веселушке!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, Миленка, стига да не си от постещите!
ИзтриванеАз няма да чакам следващия Благовец и възнамерявам скоро да опитам.:) Обожавам домашен хляб!Благодаря!
ОтговорИзтриванеХа така, Петя, даже не само хляб, ами и с мезе направо!
ИзтриванеНаистина защо пък само за Благовец?!
ОтговорИзтриванеТочно пък ти ли ще чакаш:)), действай, Бате!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванемного интересна питка с пълнеж.Много възможности за импровизации предоставя.Разкошно тази питка се вписва за тези, които са любители на пиците , но тук е още по - практично изпълнението.
Поздрави !
Ели, на нас, като любители на тестеното много ни допада, а и така гарнирана...
Изтриване