Трайно тесто „вуйна" Ваня
Тази рецепта я имам от жената на братовчед на майка, демек вуйна ми се пада, но тя е по-скоро на години колкото мен и сме приятели, но на шега така и казвам.
Дълги години живеехме наблизо и всеки ден си гостувахме едни на други, за съжаление сега рядко се виждаме, макар да са в София, но по-далече.
Отплеснах се, това е нейното тесто за пица и други, което ползвам и аз от поне 20 години, може да има подобно из нета, но аз това си го знам от нея.
Крайно време беше да го напиша тук, че листчето, на което съм си го записала вече е омазано и прокъсано , а от време на време зачезва , та го търся, защото не помня рецепти наизуст (дори и тези, които приготвям от години), макар да помня рождените дни и на хора, които съм срещала веднъж, дваж в живота:))
Продукти:
1 кг брашно (около)
1 кофичка кисело мляко (400гр)
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1-2 с.л. олио
1 локумче мая(1/2 кубче)
1ч.ч.прясно мляко
1 с.л. захар
Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко да шупне. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта. Прави се кладенче от брашното, изсипват се млеката, добавя се яйцето, олиото, солта и се замесва тесто от изброените продукти. Тестото трябва да е средно меко, но да не лепне по ръцете. Може да се полза веднага или да се сложи в хладилника, където трайността му е около седмица. Освен за пица, ползвам и за мекици, както и за други тестени продукти.
Последните години, откакто се сдобих с робот, и с хребопекарна меся в тях.
Чудесно тесто, Веси! Щом е и трайно, ще го направя непременно!
ОтговорИзтриванеТраянче, опитай го, за всичко става - мекици, пица, някакво руло с плънка.
ИзтриванеАко знаеш как прилича на тестото за катми!?
ОтговорИзтриванеСамо катми не съм правила с него, ама не е ли гъстичко, за катмите не трябва ли да е течно? Аз така и не разбрах разликата между палачинки, катми и тем подобни (тук някой ще ме освирка:))Едните са с мая, другите без, едните по-тънки, другите по-дебелжки, ама все тая - вкуснички тестени нещица, както и да ги наречеш, хи-хи:))
ИзтриванеВесенце, аз го правя същото тесто без олио в него от много години. Невероятно става, а мекиците от него са много вкусни и наистина си е универсално и за пици, и за питки, или каквото там ни дойде на ум в момента, за всичко си е добро. Поздрави и Леки пости днес!
ОтговорИзтриванеПепи, то олиото е само 1-2 лъжици, и аз не знам, така е по рецептата:)
ИзтриванеАма какви ти пости, ние сме си месари, постим само на Бъдни вечер, и то само вечерта:)) Макар напоследък дъщерята да предпочита безмесни неща, а и аз забелязвам у себе си това желание, но пак е рядко, в рамките на едно хранене примерно, цял ден без месо си е изпитание:))
Веси,
ОтговорИзтриванеи аз си имам една изпитана рецепта за подобен вид тесто.Тя е с кисело мляко обаче - 2 кофички и от такова тесто правя много рецепти - става за мекици, пици, милинки, погачи.Страхотна е рецептата и тестото е наистина универсално.
Поздрави !
Ели, ще се радвам да я споделиш, или вече си го направила, макар да не се сещам? Много си падам по тестеничко:(
ИзтриванеДобре. И това тесто ще пробвам, Весе. Щом го хвалиш толкова- може да се окаже и моето тесто за следващите 20 години;)
ОтговорИзтриване:)) Опитай, Марте, ще се радвам:))
ИзтриванеЧудесно тесто, Весе,
ОтговорИзтриваненаистина има различни варианти, но твоят определено ми допада...
Благодаря, поздрави и хубава пролет!
Хей, Дианка, къде изчезна ти...Верно, постиш сигурно, но ми се иска да те "виждам" по-често, както и да те виждам по-често:))
Изтриване