сряда, 9 декември 2015 г.

Есента в Северния парк в София


Есента в Северния парк в София

Живея точно до Северния парк в София. Много си харесвам и квартала. Напоследък се направи много във всяко отношение. Може да ви звуча като на предизборна кампания, но истината е, че фактите говорят сами за себе си - никога не е правено толкова много и за София, и за квартала ни, колкото през последните години. Близкия булевард "Ломско шосе" е неузнаваем - широк, модерен и чист, метрото и самите станции са страхотна придобивка, безброй детски площадки, а от лятото насам и парка ни има съвсем нов и модерен вид, проекта е умело изпълнен и се радваме и на езерото, което от самото си създаване преди около 35 години едва сега функционира. Засадени са много нови дръвчета, тревните площи са подравнени, храсталаците са изрязани, подменени са старите с чисто нови, красиви плочки, има много цветя, капково напояване,  детски кътчета, пейки навсякъде, подновено е и осветлението...прекрасно е. Чисто и зелено е, сравнително тихо и спокойно. Особено за семейства с малки деца е чудесна близостта с парка. Но за всички е приятна разходката и в централната му част и в по-закътаните алеи. Често го посещаваме, а тези снимки са от преди месец, когато есента го беше обагрила неописуемо, чакам и снега, да направя нови снимки:)
Разходете се с мен и вие:))



































13 коментара:

  1. Радвайте му се, Весе! От природата наистина няма по-голям... А парковете са една частичка от нея. ;)
    Поздрави!

    П.П. Ама знам си аз за червеното... Ето, пак него си избрала. :)

    ОтговорИзтриване
  2. На мен ми допада именно това умело съчетание на природата с цивилизацията, иначе не съм съвсем любител на дивата природа, чувствам се беззащитна сред нея...
    А червеното...не ми е съвсем любим цвят, макар да обичам да е цветно, но по-скоро бялото ми е на първо място. Обичам си обаче червената кухня и много обичам червени обувки, ботуши:))Не харесвам сиво, кафяво, зелено, бежово, но имам и такива дрехи:) А това яке си ми е "домашното", за парка и околностите съм по спортно:)) Прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни снимки Весенце! Любимата София все по-хубава става. Сигурно няма да я позная :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, променена е доста, ще видиш, очаквам с нетърпение и теб и да чуя мнението ти!

      Изтриване
  4. Веси,
    всичко е прекрасно, много добре уредено.И в други големи градове се правят много неща.Но за жалост селата са пълен ужас.Не се отделят средства, не се обновяват.Дори и някои малки градчета са страхотно изостанали.За голямо съжаление нашите управници мислят само за София - градът - държава.А останалите селища са в пълно забвение, особено тези, в които няма много хора.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, подкрепям казаното от теб... Болно ми е, но си права! Аз също винаги съм била противник на това всичко да отива за столицата. Хората извън нея (няма да кажа провинцията, защото ми е обидно) също имат своите нужди - за красота, за чистота, за култура и новости...

      Изтриване
    2. Аз пък не съм съгласнааа:)) Т.е., няма как да стане отзад напред, естествено първо столицата, после другите големи градове (един Бургас е просто прекрасен), по-малките и естествено ще се стигне и до селата, но при толкова проспани години няма как всичко да стене изведнъж. Същото е и с пътищата - първо големите артерии, после малките. Има много градчета, които са прекрасно уредени(дори по-добре от София), села също има такива, естествено това зависи не само от "горе", но и от местната управа, от умението да се печелят и изпълняват проекти...

      Изтриване
  5. Веси, прекрасни есенни снимки ни показваш! Приятно е да се разходиш сред красивите есенни листа и дървета!Права си, че през последните месеци и години се обновяват много паркове и градини. Във Варна изникнаха много нови детски площадки, и се ремонтираха стари. Сега се строят нови вело алеи, ремонтират се пътища. И града ни става още по-красив от преди. Усмихнат декември и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Теди, факт. Имах идея да покажа нещо красиво, направено с труд, средства и желание. Не ми се иска само да отричаме и недоволстваме, а и да признаваме и показваме и положителните страни. Поздрави! Абе ти морско чедо ли си...блазе ти:))

      Изтриване
  6. Веси, видиш ми се отслабнала. Другото няма да коментирам - просто си е направо красива есен.

    ОтговорИзтриване
  7. Аааа, не съм - такава съм си:))
    Абе ще ми паднеш ти да се накоментираме:)) Не разбрах, разбра ли за госитте от Чужденеция?:))

    ОтговорИзтриване
  8. Весе, прекрасни снимки!
    ВЕднъж само съм ходила в Северния парк, преди около 5 години. Направи ми вчечатление колко е просторен и какъв потенциал има, но за жалост бе доста занемарен. Радвам се, че най-сетне са се сетили да му обърнат внимание, защото паркът наистина има потенциал да стане разкошен.
    Поздрави от мен и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, има разбира се още какво да се желае, но се радвам и на постигнатото, дано лека полека всичко се гради, а не да се унищожава.
      Поздрави и на теб и сега ще те навестя, че се каня от няколко дни, знаеш защо:))

      Изтриване