вторник, 29 септември 2015 г.

Супа от сьомга с киноа



Супа от сьомга с киноа










Продукти:

1 кг комплект сьомга за супа
дръжките на 2 кг червени чушки (или 2-3 червени чушки)
дръжките на 1 кг спанак
40-50 гр киноа
домашна зеленчукова подправка или кубче бульон



Приготвяне:

Сваряваме за няколко минути изчистените и измити рибни изрезки в подсолена вода.
Прецеждаме и внимателно почистваме рибата от кости. Когато изкормвам чушки заделям дръжките, внимателно под течаща вода отстранявам семките и нарязвам стърчащата мека и месеста част под самите семки - чудесна е за добавка в супи, защото е без люспи. Винаги, когато почиствам спанак също заделям дръжките, нарязвам ги и ги прибирам във фризера - отново прекрасна добавка в супите. В прецедения бульон сложих около една паничка изрезки от дръжки на чушки и около половин паничка дръжки на спанак. Добавям и киноата и зеленчуковата подправка и слагам на котлона за около 20 минути, после добавям рибата и оставям на котлона още 10 минути. Фантастична рибена супа се получи!





10 коментара:

  1. Интересна,а сигурна съм и много вкусна супичка,Веси!Вече супите ще са ни приоритет в тези дъждове......!Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, ние си хапваме и лятото супички, но друго си е да те сгрее една гореща в дъждовното време.

      Изтриване
  2. Веси, чудна сгряваща супа за студеното време! Преди дни приготвях голямо количество чушки, но не остана от чушките по дръжките. Изпозвах джаджа за измушване, и учудващо за мен се изчистиха лесно без отпадък. А спаначените дръжки не ми е хрумвало да отделям за супа. Винаги съм ги готвела заедно с листата. Усмихнат и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, не съм обяснила правилно - става въпрос за онази част от дръжката, която остава под семките, тя е мека, стои леко като гъба, изрязвам я и нарязвам на ситно, от 1 кг чушки излиза една купичка, която слагам в супите. Баба ми навремето като пълнеше чушки с извара, махаше дръжките, оронваше семето и запушваше с така почистената дръжка чушката. После като махахме дръжката оглозгвахме и тази част и от там се сетих, че може да се ползва. Така получените изрезки са с аромат и вкус на чушка, но съвсем нежни и без люспа парченца.

      Изтриване
    2. Весе, интересно, и аз така обичам да си хапвам меката част на чушкините дръжки! Много е вкусно онова, което става под семето. Но не ми е идвало на ума да го използвам като добавка за супи. Много добра идея ми даваш, непременно ще се възползвам! Благодаря ти за което!
      А супичката изглежда много апетитно!
      Поздрави, Валя!

      Изтриване
    3. А, Валя, сега виждам:)
      Значи имало още някой дето да папа дази "отпадъчна" част на чушките:))
      Хайде, направи си и супа.

      Изтриване
  3. Веси,
    много свежа супичка се е получила.И аз ползвам дръжките, даже и коренчетата на спанака.А тази мека част на чушките е прекрасна в супи.Скоро почиствахме пиперки и използвахме точно семенника, почистен от семките за готвене.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иха, не съм сама:)) Аз не само ползвам, но дори обичам тези дръжки, коренчета, семенници и т.н.:)) Коренчетата от спанак са дори любими у дома.

      Изтриване