Тутманик
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
300 мл топло прясно мляко
1 с. л. олио
1 с. л. оцет
брашно около 500 г / колкото поеме до еластично тесто
300 г сирене
3 яйца
150 мл олио и 60 г масло
3-4 с. л. кисело мляко
сусам за поръсване
Приготвяне:
В купа се натрошава маята. Добавят се солта, захарта, олиото и оцета, топлото прясно мляко. Разбърква се. Пресява се брашното и се добавя, като се разбърква постепенно със сместа, така че тестото да запази еластичността си. Омесва се тестото добре, докато стане гладко и еластично. Покрива се с фолио и се оставя на топло, докато удвои обема си.
Изважда се и се дели на 4 равни части. Всяка част се разточва на фитил и нарязва на 8 парчета. Оставя се и се приготвя плънката.
Разбиват се 2 яйца с натрошено сирене. Сгорещяват се олиото и маслото.
Намаслява се тавата. Взима се всяка топка, прави се плоска като за мекици, но не толкова тънка, потопя се в сгорещеното олио, слага се малко от плънката и се завива добре, да не изтече. Слага се в тавата. Редят се всички, докато свършат. всички 32 парчета. Не е необходимо допълнително втасване, тъй като от горещото олио тутманика набухва прекрасно. Прави се заливката.
Разбиват се 3-4 лъжици кисело мляко с 1 яйце и се залива. Пече се в загрята фурна на 180 С около 35-40 минути.
Макар и солен тутманика, на мен ми се услади с купичка медец:))
Леле... Веси, може ли да си отчупя няколко парченца? От тази вкусотия едно няма да ми стигне. Душичка е... Поздрави и хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеВкуснотийка, Весе! И ние ще опитаме, явно... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Веси, много вкусен изглежда тутманика! Отчупвам си едно голямо парче... :)
ОтговорИзтриванеГери, Валя, Ирина, Хриси, заповядайте и си дръпнете по парченце, има за всички:)
ОтговорИзтриванеМного апетитен и вкусен изглежда! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Траянче!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепрекрасен тутманик, чудесни снимки.Навремето много правихме подобни тутманици, днес - по - рядко .
Поздрави !
Ели, не знам дали са вредни или не, толкова се променят във времето и теориите за това...но аз много обичам тестено, пък и у дома всички, особено зимата. Може би е удачно да се ползват повече пълнозърнести брашна, с тях дори става по-вкусно, Жорето Бордовски с тях все месеше.
ИзтриванеМного обичам тутманик!:))Ами няма как един тиквеник да не обича тутманик:))))))),това беше в кръга на шегата!Не съм го правила по тази рецепта,но ще пробвам,Веси!
ОтговорИзтриванеТака, така:)), и да знаеш, че си има и обидна дума "тутманик", чувала съм, макар да не знам значението "и тоя е един тутманик...", та може и там да се сложим, не е нужно да сме "тиквеници":)) Не знам, ама сме си "шашави" и двете (естествено в добрия смисъм, че как иначе!!!) Прегръдка!
ИзтриванеЕто това е тутманик! Разкошен до последната трохичка и вярвам, че и дори такава не е останала:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе остана, Катенце, ама закъсняваш:))
ИзтриванеСтрахотен тутманик, Веси! Ако знаеш как ми се прияде...
ОтговорИзтриванеЗори:)
Изтриване