Да си призная честно - за първи път правя и хапвам домашен сладолед. У дома мама не е правила, аз също, аз не съм и много по сладоледа. Освен всичко имам и проблем с гърлото и студеното не ми влияе добре. Е, лятото в жегата понякога ми се прияжда, тогава си купувам и си хапвам. Провокирана от сладоледоправенето на всички кулинарни блогъри и на уникално талантливата Мариана Г., която си приготвя почти непрекъснато реших да опитам и аз. Какъв, ако не шоколадов можеше да бъде този сладолед. Спрях се на тази рецепта и уцелих в десятката. Лесен, достъпен и уникално вкусен.
Шоколадов сладолед
Продукти:
400 грама подсладено кондензирано мляко от Лидл
200 мл мляко
200 мл сладкарска сметана
200 гр хубав натурален шоколад, натрошен на малки парченца
25 грама какао
1 ч л ванилия
1/2 ч. л. инстантно кафе NESCAFE
1 с.л. царевично нишесте
2 ч л студена вода
Приготвяне:
В тенджера се смесват кондензираното мляко, млякото и сметаната. Слагат се на котлона докато заври.
След това се отдръпва сместа и се добавят шоколада, какаото, кафето и ванилията.
Бърка се докато шоколада се разтопи и какаото се разтвори напълно.
Разбърква се нишестето с вода, докато се разтвори. Добавя се към шоколадовата смес и се разбърква.
Връща се сместа на котлона и се готви около 5 минути.
Оставя се за около час до охлаждане.
Замразява се във фризера за няколко часа или за през нощта.
Преди сервиране се оставя сладоледа на стайна температура за да се отпусне.
Разбърква се нишестето с вода, докато се разтвори. Добавя се към шоколадовата смес и се разбърква.
Връща се сместа на котлона и се готви около 5 минути.
Оставя се за около час до охлаждане.
Замразява се във фризера за няколко часа или за през нощта.
Преди сервиране се оставя сладоледа на стайна температура за да се отпусне.
Те това е съблазън Веси!
ОтговорИзтриванеМога да изям невероятни количества сладолед по всяко време на денонощието и годината. :)
Поздрави!
И няма да те заболи гърлото?:)) Благородно завиждам. Поздрави!
ИзтриванеВесе, какво шоколадово изкушение си показала. Сега как ще спя спокойно? Слънчева и спорна нова седмица!
ОтговорИзтриванеПодслади се, Теди виртуално и утре си го забъркай сладоледчето - лесно е:)
ИзтриванеУспешна седмица и за теб!
Искам да се почерпя с една топка. И да е по-голяма! Защото изглежда невероятно вкусен, Весе! :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица :)
Черпя те веднага, Светле, не една, а две топки даже!
ИзтриванеХубава да е и твоята седмица.
Веси,
ОтговорИзтриванеи аз използвам рядко сладолед.Студеното и прекалено топлото ми пречи и предизвиква болки в зъбите.Но преди години редовно съм приготвяла домашен сладолед в специална машинка, която ми донесоха от германия.Днес има толкова разнообразни и вкусни рецепти за сладолед - използват се различни продукти.Много лесен и ефектен е този сладолед.Навремето съм правила сладолед от разбита сметана, белтъци на сняг и ванилия.Също много лесно и бързо.Прекрасни снимки на това сладоледено изкушение.
Поздрави !
С машина е по-лесно сигурно. Но си заслужава, когато повече се консумира. Колкото до яйцата, не съм им много фен, когато са сурови. Хубава седмица, Ели!
ИзтриванеИзкушение по всяко време, Весе -
ОтговорИзтриванеизглежда вълшебно, а щом е и от Марианка...
Поздрави за двете ви, хубави и усмихнати есенни дни!
Дианка, рецептата е на друга дама, Марианка с нейните сладоледи просто ме провокира да потърся рецепта, а нея ще я смъмя, че не споделя направеното навреме:))
Изтриване