четвъртък, 27 август 2015 г.

"Баница" от кадаиф и тиквички

Приготвяла  съм не една и две рецепти на Мария - и всичките до една са безупречни!
Такъв е и блога и! За мен той е най-професионално направения кулинарен блог - със снимане на целия процес и подробни обяснения и указания, както и безценни съвети! Допада ми и начина и на мислене! Благодаря ти, Мария! Ето и поредната вкусна рецепта, която приготвих с половината от дълго търсения от мен пресен кадаиф. Другата половина пак приготвих по нейна рецепта, но за това - друг път!

"Баница" от кадаиф и тиквички



 


Продукти:
500 гр пресен суров кадаиф 
125 гр разтопено масло или маргарин
2 средни тиквички нарязани на кубчета
2-3 стръка пресен лук нарязан
150 гр сирене
150 гр извара
1 връзка копър – нарязан на ситно
1 стрък пресен джоджен
2 яйца
300 мл прясно мляко
сол
черен пипер
малко зехтин



Приготвяне:
 
В тенджера с малко зехтин се задушават лука и тиквичките. Свалят се от огъня. Кадаифа се отделя на нишки с ръце. Половината се разстила в намазана с масло тава. Наръсва се обилно с масло, така че маслото да навлажни равномерно кадаифа. В  съд се смесват сиренето, изварата и 2-3 с.л. прясно мляко. Добавят  се към изстиналите тиквички, а също и  едното от яйцата и зелениите - копър и джоджен. Поръсва се  с  черен пипер и сол на вкус. Разбърква се. Плънката се разстила  върху кадаифа. Наръсва се отгоре останалият кадаиф с масло. 
Разбива се яйцето с  прясното мляко и се залива равномерно повърхността на баницата с лъжица. Пече се в предварително загрята на 160°С фурна за около 1 час или докато повърхността на баницата придобие  златист загар.

18 коментара:

  1. "...За мен той е най-професионално направения кулинарен блог..." по-професионален от блога на Йоли, или от този на Йоана Петрова...? Има и други фантастични блогове - например "Мус от Краски и мечти", блогът на Ева Тонева,Оssigeno... мога още да изброявам, но ще се спра, мисля че всеки може сам да си продължи личния списък. Не ме разбирай погрешно Весе, нищо лошо не искам да кажа... Но с такива категорични и крайни оценки може да обидиш някого, който не заслужава това...
    Прегръщам те, Валя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, никого не искам да обидя, просто за това съм казала "за мен", защо от тази оценка някой ще се обижда, аз не бих. Това, че хваля един, не значи, че отричам друг. Разбира се, че има много чудесни блогове, за част от тях дори и не подозирам навярно и всеки един има място и почитатели, нещо, което го отличава от другите. Мисля обаче, че всеки - тайно или явно си има някаква градация за всичко. Е, аз съм прекалено откровен човек и не бих променила това, дори с цената да обидя някой, но в никакъв случай с такава цел. Даже напротив - мисля, че Мария заслужава да бъде похвалена. Така или иначе това е моето мнение, защо да го скрия зад думите примерно "един от най-професионално направените блогове". А първи места винаги е имало и ще има, дали за това, или за друго и искаме или не - не всички може да сме там. Пък и едва ли за някого е толкова важна моята оценка. За мен блога на Мария е начело именно с това - професионализъм в представянето на рецептите. Друг блог може да е най-романтичен, с най-добри снимки и т.н., и т.н.
      Не призовавам и не карам никой да споделя моето мнение. Ти сама си написала "своя личен списък" В този смисъл наистина не разбрах и забележката.
      Прегръщам те и аз и намирам прилики между двете ни именно в откровеното изказване на мнение, точно това си направила и ти в случая. Може би и двете понякога звучим "остро", но както и ти, така и аз - без лоша умисъл.

      Изтриване
    2. Вярно е, прекалено си откровена, както впрочем и аз. И знаеш ли... това никак не е добро качество в общуването - вечно има някой, комуто тази откровеност не се харесва и ти се "озъбва" заради нея. Мария, между впрочем, която толкова хвалиш, точно така реагира веднъж спрямо мен, въпреки добронамерения ми коментар. Оттогава не съм "стъпила" в блога и и не ми липсва.
      Поздрави, Весе!

      Изтриване
    3. Валя, ето виж, как всички сме пристрастни, по един или друг повод, понякога просто интуитивно, друг път с определена причина. Впрочем за да довършим спора ще кажа, че аз пък получих страхотен "шамар" от лицемерното отношение на един от притежателите на изброените от теб блогове, и то не на ниво познанство, а на фона на едно, оказа се фалшиво приятелство. Преболедувах го дори, но макар човека да е сложен от мен в графа "0", то блога си е прекрасен и не отричам таланта.
      С две думи - нека се забавляваме тук, без да превръщаме местата си за разтоварване в такива за обиди, нападки и негативни емоции.
      Слънчеви почивни дни ти пожелавам!
      Май трябва да си направим една среща с тебе някой ден на по кафе :)!

      Изтриване
    4. Мда, Весе, ние с теб доста си приличаме, изглежда, най-малкото емоционално. Само че аз се научих да не съм чак толкова откровена, не само публично, но и в личните си житейски контакти. Повярвай ми, откровеността е добра, но мяра, иначе се превръща в зло преди всичко за носителя и. А за интернет ... За Бога!!! Изстрелваш си мислите, емоциите в празното пространство, на сляпо, без да подозираш на индивид с какъв светоглед и какви помисли ще попаднеш...

      Изтриване
  2. Изглежда чудесно, а за вкуса мога само да гадая.

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    и на мен блога на Мария ми харесва.Има много непознати за мен рецепти от кухнята в Кипър, много подробно и ясно са обяснени.Но лично за мен храненето, видно от блога ми трябва да бъде не сложно, а просто.Но в сладкарството винаги са необходими точни мерки , разбира се.Не съм приготвяла никога нещо със суров кадаиф, не съм срещала да се продава.Но виж, има толкава интересни рецепти и продукти и винаги човек може да научи нещо ново от всеки блог.Което да ни послужи за добро в нашия живот и отношение с околните.Станал е прекрасен сладкиш, по точно " Баница ".
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, несъмнено простите неща са по-съвършени...всичко, което ни е дадено от природата е несъмнено по-красиво, по истинско, по -, по -, по-...от всичко, сътворено от човека.
      В този смисъл твоя блог пък ни дава пример каква е живата, истинската, здравословната храна...
      Но, нали знаеш - човешката природа (и за зло и за добро) е да се стремим да задоволяваме и потребността си да творим, да влагаме въображение, да има разнообразие...затова и се използват толкова и различни продукти, техники...смесват се култури, традиции...затова е и интересно и необятно в кулинарния свят.
      Учим се и да общуваме - и тук сме пъстри и различни, а всъщност всички сме хора.
      Отплеснах се пак:), но това е от възрастта ми:):))
      "Баницата", а тя си е солена е чудесна, а суровия кадаиф няма нищо общо с другия.
      Поздрави и за теб.

      Изтриване
  4. Хи хи, ама какви спорове са се вихрили тук. Аз пък да си кажа, също харесвам блога на Мария, но и всички останали, защото знам какъв труд полагаме за всяка нова публикация. Е, наистина има и такива фалшиви хора Веси, аз също се уверих, но хората са различни ... Ти обаче определено си в графа "точни и готини хора", и винаги е удоволствие да те чета, а на този сладкиш се облизвам и скоро ще го опитам със сигурност!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолета, и аз харесвам всички блогове и по същата причина - знам колко много време, труд и финанси се отделят за всяка една публикация - дори и най-скромната. И се чудя на енергията на някои, които пускат по десет-двайсет , че и повече публикации месечно. А и обективно погледнато, досега на неинтересен блог не съм попадала - кулинарен блог, ако не го правиш с любов и желание, просто не може да върви.

      За блога на Мария не съм казала нищо лошо. Блогът и действително е интересен. Но дали харесваме този или онзи човек - това е друга тема, нали... Е няма как д аги харесваме всички, нито пък може всички нас да ни харесват. Виж, Весето и аз я харесвам - като човек, на първо място. Но нейната прямота и откровеност на моменти ме смущават. Възхищавам се на куража и да излива чувствата си публично, но аз не бих могла...

      Изтриване
  5. Вили, Благодаря искрено! Баницата си е солена, не е сладка, макар кадаифа в заглавието да подвежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох Веси, абе разбрах, че е солена, ама и аз да побързам да напиша нещо и ей на изложих се. Така излиза, че въобще не съм прочела публикацията, а не е така! Извини ме Веси!

      Изтриване
    2. А, моля ти се, Вили, то не може човек така изчерпателно и съсредоточено да изчита всичко...наистина възприятието за кадаиф е за нещо сладко и човек пропуска останалото.
      Никак не си се изложила, като знам пък аз колко съм разсеяна...Прегръдка, Вили!

      Изтриване
  6. Веси,чудно ми звучи тази баница,ще взема да се разтърся сериозно за пресен кадаиф,че да я опитам,а и на кюнефе отдавна се каня.Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, опитай, много е свежа и различна, а кюнефето е божествено!

    ОтговорИзтриване