вторник, 11 август 2015 г.

Галет с нектарини

Поизоставих блога напоследък, видно е.
Първо много работа, ангажименти, после заслужена почивка...
Но почивката свърши, а тази седмица съм почивка от почивката, така да се каже и вече се надявам да вляза в строя с ежедневните задачи и занимания. Натрупала съм много рецепти за публикуване, ще се радвам на одобрението на всички, четящ тук. Е, не пестете и критиките, те са дори по-градивни от ласкателствата, макар аз да си признавам, че повече ме ангажират положителните оценки, така съм устроена, това ме кара отговорно да защитавам позицията си.
Та така, от другата седмица ежедневието ще е забързано, плътно запълнено и така - цяла година напред, живи и здрави.
Татко от дете все ми казва да не хващам по няколко дини под една мишница, но пък аз явно съм твърдоглава и продължавам с опитите...:)) 

Рецептата, която ще ви представя днес, макар и приготвена отдавна, видях  при Вили Конова.

Чудесна е,  в сезона на нектарините не се колебайте да опитате.


Галет с нектарини






Продукти:

За тестото

7г суха мая
100 ml хладка вода
2 с.л. захар
1/2 ч.ч.олио
щипка  сол
1 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч.царевично брашно
 
За пълнежа:

ванилия, канела
захар
1-2 с.л. мед
нектарини
1 с.л. маково семе


Приготвяне:

Захарта, солта и маята се разтварят във водата. Следва  олиото. Добавя се царевичното брашно и бялото брашно на няколко порции. Когато тестото се събере на топка го измесваме за кратко.
Тестото става изключително лесно, не лепне. Оставя се да втаса на топло за около час.
Парче хартия за печене се намазва с олио и направо върху нея се разточва тестото. Разточва се кръг около 40см в диаметър.Тестото се пренася заедно с хартията в тавата. На дъното може да се поръси галета или смлени бисквитки, за да не се овлажни, но аз не съм поръсвала. Нареждат се в средата резени нектарини плътно. Поръсва се с 3-4 с.л. кристална захар, ванилия и малко канела. Краищата на тестото се загръщат хубаво навътре. Загънатата част на тестото  се намазва с пчелен мед и се поръсват по желание с маково семе.

Пече се около 40 мин. на 180 градуса с вентилатор. Последните 10 мин може да се покрие отгоре. След изваждане може да глазираме плодовете с лъжица мед. Охлажда се върху решетка.
Много е вкусен и хрупкав, чудесно тесто.


13 коментара:

  1. Много апетитен галет, Веси! Личи си, че почивката ти се е отразила вдъхновяващо!
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, почивката си беше просто почивка, нищо кой знае колко различно и вдъхновяващо, но аз и на това се радвам. А галета съм приготвяла преди, но сега намирам време да пусна рецепта. Все още ми е почивно и не съм се вихрила в кухнята, обичайното само, колкото да се яде нещо, то и жегата не ме мотивира хич, десерт не съм приготвяла от месец, но ще се стегна и започвам:))Прегръдка за теб!

      Изтриване
  2. Досега не бях срещала рецепта за галет с мая в тестото,но ми звучи обещаващо.A и щом препоръчваш, kak да не ти се довери човек :] :]

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, необичайно е тестото, Деси, и масло няма. Благодаря за доверието!
      Ако се наложи да ползвам услугите на д-р Енчев се надявам да ми съдействаш:)))(шегичка, ама не устоях на съвпадението в имената)

      Изтриване
  3. Ние хич не си падаме по "стандартните" рецепти, забелязала си това, Весе. Все гледаме да приготвим нещо "по-необикновено", рядко срещано.. Но твоя галет май ще го опитаме. Много вкусно ни звучи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, забелязала съм, и още как! И много ми допадат предложените неща в блога ти, а от скоро и в блога ви. Аз също много обичам да експериментирам, да изпробвам нови неща, но уви, в къщи отначало се радваха, но лека полека все повече и повече си настояват да приготвям ако може само традиционни неща, само не мога да разбера аз ли прекалих, те ли са инати или пък наистина така им харесва повече:). Ще се радвам на одобрението ви, ако опитате и ви хареса.

      Изтриване
  4. Знам те аз тебе...не ти е нужно специално вдъхновение,ти си ВДЪХНОВЕНИЕ:)!
    Галетът е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  5. Обаче колко добре се е получил, как хубаво се е зачервил и как апетитно си го подредила, Веси... Еми, и да искаш, няма критика. Още по-малко пък от мен към теб... Имам само да уча!
    Поздрави, Веси, и приятна почивка у дома! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Гери - това с ученето...винаги и от всеки има човек какво да научи, аз от теб - също!
      Усмивка!

      Изтриване
  6. Веси,
    обикновено галетите се правят от маслено тесто, но твоето тесто е необичайно, но пък сигурна съм по - вкусно.Царевичното брашно придава добър вкус на добре направеното тесто.Чудесен е галета, а нектарините са много подходящи за тази цел.Надявам се, че добре си почина и с нови сили тръгваш напред.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, необичаен е галета, Ели и наистина ни се услади много.
      Починах си, да, е - липсва ми ентусиазъм за работата и удовлетворение, но и това ще стане някой ден, пък и то не може всичко да му е наред на човек, нека да е шаренко, и неприятното да е далеч от дома по-добре! Хубав ден!

      Изтриване
  7. Веси, прекрасен галет, много изкушаващ и неустоим! Все още не съм правила плодов галет и определено ме заинтригува! Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване