Ето
тук, в коментарите долу ви обещах, че ще пусна рецептата, която е оригинал на желаното ястие от мама. Рецептата е на нейната сестра, при която аз много обичах да гостувам като дете. Моята леля е специалист на простичките и икономични рецепти, така и се е стекъл живота..., но уверявам ви - безумно са вкусни. А как обичах на изпроводяк, като ми бутваше в ръцете някоя бирена бутилка с домашно приготвен сок. Приготвяше го от всичко, което и се изпречеше на пътя в градинката и на село или пък сред природата, абе от нищо нещо прави тази жена. Не съм и гостувала отдавна, нито тук в София зимата, нито на село сега, лятото, живота ни върти и отдалечава...Но рецептата на леля ви представям с удоволствие:))
Но да предупредя тук, че ако правите - купете филе херинга - моята не беше и се оказа с ужасно много кости
Херинга със сос в тенджера
Продукти:
1 кг. херинга /най-добре филе/
3-4 кисели краставички
500мл. доматено пюре
олио
черен пипер на зърна
1 дафинов лист
Приготвяне:
В тенджера се нареждат парчетата риба. Отгоре кръгчета кисели краставички. Залива се със доматеното пюре и 1 ч.ч. вода. Добавят се лъжица-две олио и зърна черен пипер.
Поставя се тенджерата на котлона и след като рибата заври се оставя да къкри около 2 часа на слаб огън. Може да се добави и сол, но при мен краставичките и доматите са достатъчно солени. Трябва да остане на мазнина.
Това си е голяма вкусотийка, Весе! Аз я правя тази манджичка със скумрия, слагам и грах, и и казваме "риба консерва", защото на вкус е точно като като консервите "закуска", помниш ли ги?
ОтговорИзтриванеВале, аз първата рецепта(от линка) я правих със скумрия, но мама каза, че не било вкуса, който помни и потърси рецептата от източника - сестра си, та - с херинга:))
ИзтриванеИначе не си спомням тази "закуска", но аз не си падам много по готвена риба, с малки изключения, предпочитам я пържена или на скара.
Голяма вкусотия става, Веси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, да ти е сладко тогава!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеправя такава консерва с кисели краставички, бял сварен боб и грах.Правила съм със скумрия или друга риба - каквато намеря, но и с домашно уловена от баща ми.Запечатваме я в буркани и става като едновремешната консерва " Закуска ".Правя я в малки бурканчета, за употреба на едно хранене, но става прекрасна.Но по същата технология може да се направи само напръскана с оцет и малко вода.Пак става, костите и трябва да се стопят.
Поздрави !
Ели, аз много не обичам, но на мама се хареса, тя си пада доста по риба всякаква.
Изтриване