понеделник, 8 юни 2015 г.

Днес черпя с торта с вкус и аромат на бъз, ягоди и цариградско грозде

Да, извъртя се още една година, "остарявам бавно, неусетно почти"...Ама все пак, явно не съм достатъчно одъртяла, щом още си обичам и посрещам с кеф рождения ден! През годините се научих да не шетам на самия празник, изхитрявам се и ходим на заведение. Но не можах да се отуча от лошия навик предния ден да се утрепвам от готвене за почерпка в службата. При това почнах от обяд. Не, че не мога да напазарувам половин час преди работа от близкия маркет, ама като съм свикнала да ми е трудно...:), колкото по-сложно, толкова повече съм удовлетворена накрая, обаче там по средата между двете си е жива мъка, казвам ви, особено, ако кухнята е със западно изложение:))
Напънах се и две торти да правя, едната да остане за нас все пак, кой ще ме пусне иначе да изнеса от къщи торта:)) Добре, че реших поне да са еднакви. Но нали ви казвам - не избрах нещо лесно и бързо, ами възможно по-извъртяно. Ама като ми се загнезди идеята за тортата в главата - трябваше да я осъществя.
Обикновено в периода около рождения ми ден цъфти дървовидния бъз. Не знам за вас, но на мен този аромат ми е много любим, свеж, нежен, каквито са и самите цветчета. И тъй като смятам нежността за едно от своите качества, непременно реших - че моята торта ще бъде с основен вкус и аромат на бъз. Но не само, все пак - и пролетта, и аз сме разнолики, трябваше да има и друго - и за цвят, и за вкус. Така се роди рецептата за тортата по-долу, като набързо попрегледах де що намерих подобно в нета с тези продукти.
Разбърборих се, а навремето бях мълчалива...дали все пак няма да се превърна в досадна бабка (в никакъв случай лелка!) някога:)))
Та - пожелавам си най-близките ми хора да са живи, здрави и щастливи - така и аз ще бъда щастлива. Иначе чисто битово - може би нова работа или поне удовлетворение в тази насока, повече спокойствие и почивка и разбира се тук-там по някое пътешествие - наблизо или надалеч!!!

Торта с вкус и аромат на бъз, ягоди и цариградско грозде




Продукти за блата - отново по тази рецепта:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.брашно
4 с.л. вода
4с.л. олио
1/2 бакпулвер


Продукти за белия крем:


1 ч.ч. прясно мляко

3 с.л. захар
3 с.л. пшенично нишесте
1-2 с.л. вода
2 жълтъка
2 белтъка
50 мл сироп от бъз
100 мл течна сладкарска сметана

Продукти за розовия крем:

120 гр фина извара
200 гр заквасена сметана
150 гр йогурт натурален(може цедено кисело мляко)
1/2 ч.ч. захар
100 гр ягоди, нарязани на дребно
20 мл сироп от бъз
1 с.л. желатин

Продукти за зеления крем:

1 опаковка кисел с вкус на цариградско грозде (купувала съм го от Лидл)
250 мл прясно мляко
150 мл вряла вода
120 гр фина извара
1 с.л. желатин

За ганаша (може и без него):

100 мл течна подсладена сметана
100 мл шоколад (бял или черен)



Приготвяне:

Разбиваме с миксер продуктите за блата добре. Разделяме сместа на 3 равни части (всяка по една непълна ч.ч.). Оцветяваме едната с червена боя, другата със зелена, а третата оставяме така. Изпичаме поотделно всеки блат в разкопчаваща форма, върху пекарска хартия.

За първия крем сваряваме млякото със захарта. Разтваряме нишестето в 1-2 с.л. вода, добавяме и разбитите жълтъци. Внимателно наливаме в горещото мляко, като сме отстранили тенджерата от котлона. Връщаме и бъркаме до сгъстяване. Оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме белтъците и на тънка струйка, бъркайки наливаме заврелия сироп от бъз.Разбиваме и течната сметана до сгъстяване и обединяваме трите крема.

За втория крем разбиваме изварата, заквасената сметана, йогурта и захарта. Добавяме нарязаните ягоди. Оставяме желатина да набъбне в сиропа от бъз, разтопяваме на водна баня, и когато се поохлади го наливаме бъркайки в сместа.

За третия крем оставяме млякото да заври. Във врялата вода разтваряме кисела и желатина, връщаме при млякото, когато и двете са поохладени. Изчакваме да поизстинат и добавяме изварата, разбивайки.




Сглобяване:

Най-отдолу слагаме белия блат, напръскваме сироп от бъз, наливаме белия крем, заравняваме. Отгоре поставяме розовия блат и върху него - розовия крем. Отгоре следва зеления блат и зеления крем. Прибираме в хладилника да се стегне.

Приготвяме ганаш, като нагряваме сметаната до кипване, дръпваме от котлона и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме енергично след минута до гладка смес. Изливаме го върху тортата. Отново слагаме в хладилника да стегне. Отгоре украсата е пожелание.

Аз украсих квадратната торта за службата с бял ганаш, а отгоре нарисувах фигурки с черен шоколадов ганаш. Добавих и цветове от бъз за свежест.

Кръглата торта за у дома украсих с черен шоколадов ганаш, нали у дома сме шокоманиаци, трябваше да залъжа този глад. Също украсих с бъз и ягоди.


Естествено стана късно за снимки, а и време нямах та набързо щракнати двете торти.   Квадратната ще транспортирам със формата. Не знам защо реших толкова сложна торта и с много продукти да правя, дано поне вкуса е какъвто ми се искаше.



Така...да добавя и парченце:)
Да ви призная тората за службата се разпадна, сервирах я в чаши, крема не беше стегнал добре, а и пренасянето и се отрази вероятно. Но пък беше вкусна, така поне казаха колегите, и на мен ми хареса - вкуса, който исках беше постигнат - лека, свежа, бъзова ароматна, с добре съчетани вкус и аромат.
Вечерта вкъщи се изхитрих - преди да отидем на вечеря пъхнах тортата във фризера. Като се прибрахме я извадих и оставих да се отпусне - великолепно вече се разряза и личаха блатовете и крема, а и се беше получила полусладоледена торта! Ето, почерпете се!





37 коментара:

  1. Веси, честит рожден ден!
    Бъди здрава и многолика за радост на любимите ти хора!
    Тортата е чудесна и с прекрасен аромат.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит да бъде рожденият ти ден, Весе,
    с голямата прегръдка за теб ти желая да се радваш на здраве и хубав късмет,
    творчески идеи и кулинарно вдъхновение, лични успехи и сбъднати мечти.
    Много усмивки на лицето, любов, топлина и радост в сърцето!
    И…страхотни торти! Хубав, слънчев и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дианка и тук, както винаги си изключително мила!

      Изтриване
  3. Скъпа, да ти е честит празника! Желая ти здраве, щастие, късмет, успехи, вдъхновения и сбъднати мечти! Великолепна почерпка и аз с удоволствие ще празнувам с вас!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Рожден Ден, мила приятелко!
    Щастие, много любов, здраве, късмет, безброй усмивки не само на този ден. Нека всеки твой ден бъде изпълнен с доброта.

    Прегръщам те и ти пращам много целувки, миличка!

    От нас двамата :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, миличка, прегръдки и за вас в далечния(за съжаление) Азербайджан!

      Изтриване
  5. Честит Рожден Ден, Веси! Пожелавам ти много здраве, щастие, успехи и любов! Нека любимите ти хора са винаги край теб, и вдъхновението никога да не те напуска! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, благодаря ти за хубавите пожелания!

      Изтриване
  6. Честит рожден ден, Веси! Пожелавам ти преди всичко здраве и много щастие! Бъди все така всеотдайна във всичко, което правиш. :) Тортите са страхотни - много красиви и с много нежна декорация. Благородно им завиждам на твоите колеги. :)
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Светле, особено се радвам на похвалите на млади хора! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Честит рожден ден, Весе! Да си жива и здрава, и щастлива в обкръжението на любимите си хора! И все така по младежки ентусиазирана оптимистка!
    Поздрави и весело прекарване на празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Вале за добрите ти помисли и пожелания.
      Хареса ми определението ти - "младежки ентусиазирана оптимистка", опитвам се наиститна, макар понякога да се чувствам като песимистично настроена, мрънкаща стогодишна дама:, хи-хи...но бързо се сепвам и гледам напред:))

      Изтриване
  8. Честит празник миличка и тук в твоето гнездо! Бъди здрава и много щастлива! И ти пожелавам да имаш повече свободно време и за теб самата, и за почивка и за любимите хора! Прегръщам те силно миличка :) Прекрасни тортички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, зарадва ме и тук! Ех, как имам нужда от това, което ми пожелаваш...време и почивка...Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  9. ЧРД, Весе!
    Дух да има, а годинките - под хасъра!
    И една наздравица за твоя празник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Бате, и аз днес близнах няколко капки бърбън в службата, а с вечерята - си поръчах и пих има няма 50 гр бяло вино:))
      Ако ми поясниш за "хасъра" - ще съм благодарна:))

      Изтриване
    2. хасър - плетена рогозка от царевичак (листата по махалката). Обикновено се постила на земята.
      Мързеливите домакини замитали боклука под него. Изразът "поставям под хасъра" се ползва - скривам проблема, да не те е грижа и т.н.

      Изтриване
  10. Честит ти рожден ден, Роси!
    Да си все така здрава, усмихната и позитивно заредена!
    Прегръдка и :) целувки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айде сега - и риза ще ти купувам, Пепи, само не разбрах - с Еликсирчето ли ме обърка, или с Росен:))
      Но понеже знам, че все пак си имала предвид мене - благодаря:))!

      Изтриване
  11. Веси, честит рожден ден!
    Бъди здрава, много обичана и сбъдни мечтите си!
    Приготвила си красиви и вкусни торти!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Твоите торти, и по специално тази с бъз и рози ме вдъхновиха също, и макар рецептата ми да е доста по-различна, безспорно като идея съм повлияна и от теб, както и от всичко де що имаше бъзово в нета. Майсторството ти обаче е недостижимо! Прегръдка и за теб.

      Изтриване
  12. Весенце, честит и усмихнат празник ти пожелавам!!! Бъди здрава и вечно щастлива!!!
    Черпя се и вдигам наздравица за теб!
    Прегръдки Весе!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, струи добрина от теб, остани си такава...

      Изтриване
  13. Веси, честит рожден ден!
    Много усмивки, много обич, много любов, много здраве и още всичко по-много да ти е, мила! :)
    Наздраве и весел празник!
    Сърдечни прегръдки и целувки, Веси!

    ОтговорИзтриване
  14. Весе, честит празник с малко закъснение. Пожелавам ти всичко, дето сама си си пожелала. Нека бъде!
    А какво по-хубаво от симпатична бъбрива бабка един ден;)
    Торта с бъз не съм правила, само чийзкейк, разбира се и ароматът си е свеж, та свеж. Хубав следпразничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислиш ли, че ще съм симпатична бабка - благодаря ти:))
      О, идеята за чийзкейка ми допадна много!

      Изтриване
  15. Веси,бъди здрава,честита,успешна и много щастлива!
    Наистина много работа си си отворила с тези две сложни торти,но вярвам,че са оценили високо труда ти,звучат много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит рожден ден Веси.От сърце ти желая здраве, много любов, сбъднати мечти и хиляди нови кулинарни изненади.Много изненадващи аромати виждам в тази торта, хубаво е ,че си предвидила за целта две.Е, малко повечко труд трябва, но си заслужава.И много нови пътешествия занапред до избрани дестинации.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ели, дестинации в главата ми да искаш - дай боже, поне 1-2 от тях да се случат! Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Веси, честит да е рожденият ти ден! Желая ти здраве, все същата силна любов и винаги, ама винаги да се радваш на рождения си ден! Та все пак заради него те има и заради него се радваш на всеки един споделен с близките ден! :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Гери, на колкото и години да е човек - денят, в който се е родил е важен! Мерси за хубавите думи!

      Изтриване
  18. Честит рожден ден, Веси:) Желая ти щастие!

    ОтговорИзтриване
  19. Жани, благодаря ти, хайде, грабвай парче торта!

    ОтговорИзтриване