четвъртък, 12 март 2015 г.

Баница с кисело зеле

Някой ден ще я направя и точена, така както я правеше моята баба, а мама още по-добре, дано и аз съумея да съм на ниво. Но за сега ви предлагам този по-лесен вариант.

Баница с кисело зеле


Продукти:

1 пакет фини кори за баница
1 стрък праз лук
1 малка кисела зелка
1 сушена червена чушка
парче сланина, около 40-50 гр

Приготвяне:



Слагам нарязаната на ситно сланинка в съд с незалепващо покрития и я запържвам в собствената и мазнина. Когато се зачерви добавям нарязания на ситно праз лук, следва също ситно накълцаното зеле, задушавам ги до изпаряване на течността, след което при тях слагам и сухата чушка, също нарязана. Дръпвам от котлона да изстине. Слагам по две кори, ръся плънка и навивам на руло. Рулото завъртам на охлювче в тавата, а всяко следващо, около него. Пека на 200 градуса до зачервяване. Много е вкусна и блага.



12 коментара:

  1. След баница с масло и сирене, тази е другата ми любимка, Весе. :)
    Ако попаднеш на съвсем пресни, мокри кори, можеш да пропуснеш точилката, но за собствено удовлетворение е по-добре да не я забравяш в някой ъгъл. :) Побързай, защото предусещам, че Ради ще те превари! :)) Сега си взимам парченце чуден зелник, а теб оставям да умуваш!
    Прегръдка голяма ти пращам!
    Лека нощ, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, усещанията ти не те лъжат - Ради си точи, меси най-редовно, но майки се оправдава все с липса на време:) Прегръдка!

      Изтриване
  2. Нареждам се след Ирма за поне парченце от тази вкусотия. Весенце, чудесна е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, знам, че я обичаш, прегръщам те!

      Изтриване
  3. Тази година пропуснах да приготвя такава баница, Весе, а зелето свърши, ох как ме изкуши само...
    Май ще трябва да ти дойда на гости за половин зелка, само колкото за една баница, не повече...:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Танче, взимай кофичка и идвай, имам още:)

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, никога не съм опитвала, по нашия край я няма тази рецепта и май само губим от това. ;) Още помня и при Алечка баничката с точени кори и кисело зеле. И двете сте големи подстрекателки!
    Прегръдки и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Веси, много интересна баничка, Чувала съм за такава, но май не съм опитвала. Чудесно е, че я сподели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Гери, Кате, то си е малко странна тази рецепта за мнозина, но наистина, тук по софийско я правят. На мъжа ми примерно не му харесва, но той по принцип не си пада по киселото, като вкус, а дъщерята много я харесва, а тя си е каприз принципно. Така че, ако опитате - ще разберете на вас дали ви харесва:))

    ОтговорИзтриване
  8. много обичам баница с кисело зеле :) аз ползвам от по-жилавите кори и ми напомня повече на точена :)
    хубава неделя от мен, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, на коя марка кори ползваш?

      Изтриване
    2. Зори, на коя марка кори ползваш?

      Изтриване